Röster från bloggvärlden – Maria Soxbo - By RUM
Annons
Inredning

Röster från bloggvärlden – Maria Soxbo

Under det senaste decenniet har de blivit en väsentlig del av rapporteringen kring inredning och design. By Rum har pratat med några av bloggvärldens starkaste röster om hur de ser på sin roll och på design och inredning i stort. Först ut är Maria Soxbo, journalist och bloggare med hållbarhet som främsta fokus.

Annons

Foto ovan: Ruben Nero

Maria Soxbo, tidigare känd under bloggnamnet Husligheter, har bloggat sedan 2007 och har under de senaste åren blivit en av bloggvärldens främsta hållbarhetsröster. I dag bloggar hon helt och hållet om hållbarhet, väljer aktivt bort samarbeten med företag som säljer nyproducerade produkter och driver tillsammans med Emma Sundh det ideella nätverket Klimatklubben. Vi ringde upp henne för att prata om hur man kombinerar sitt inredningsintresse med att leva klimatsmart och vilket ansvar som följer med en stor publik.

– Jag var chefredaktör på ett nystartat modemagasin där vi alla hade varsin blogg, och min började som ett slags bakom-kulisserna-blogg – jag skrev om vad som hände på redaktionen, visade upp när vi gjorde plåtningar, och liknande. Efter ett tag bestämde vi att vi skulle nischa alla bloggarna, och då valde jag inredning för att jag var den på redaktionen som var mest intresserad av det, berättar Maria om bloggens start.

Maria Soxbo har bloggat sedan 2007, först under namnet Husligheter
Foto: Mikael Lundblad
Annons

Vad skrev du om då, och hur skiljer det sig från vad du skriver om i dag?
– På den tiden fanns inte så många inredningsbloggar. Jag hade Trendenser, som då hette Husmusen, som förebild och läste även en amerikansk blogg som hette Design Sponge, men det var i princip de som utgjorde min bild av vad en inredningsblogg skulle vara. Jag köpte också ett 60-talshus ungefär samtidigt, så bloggen präglades ganska mycket av den stil som växte fram där. Men efter 8-9 år fanns plötsligt supermånga inredningsbloggar och jag började känna mig mätt på att allt skulle handla om konsumtion och trender. När jag började blogga var inredningstrender förhållandevis långvariga jämfört med inom modebranschen, men efter ett tag började jag känna att allt gick för fort. Det kändes inte längre hållbart att göra ”sno stilen”-inlägg och tipsa om trender. Det började stå mig upp i halsen. Jag ville stå för något slags hållbar approach, så jag började styra om bloggen till att skriva mindre om trender och mer om stil och designklassiker. Men det dröjde inte länge förrän även det kändes tveksamt, jag uppmuntrade ju till köp även om det handlade om ”fin” design. Så jag gjorde en helomvändning och i dag handlar bloggen helt och hållet om hållbarhet. Jag har fortfarande hemmet som utgångspunkt, men försöker också få folk att lyfta blicken. Det räcker inte att bara göra rätt inom hemmets fyra väggar, utan det gäller att förstå att allt hänger ihop. Jag vill peppa till engagemang. Det finns så enormt många bloggare i dag, och de läsare som vill ha köptips kan vända sig någon annanstans.

Maria Soxbos begagnade inredning

”Jag kan inte stå som medgrundare till Klimatklubben och samtidigt tipsa om nya saker att köpa. Nu måste bloggen spegla mina värderingar”

Du bytte nyligen namn på bloggen, från Husligheter till Maria Soxbo. Varför valde du att byta namn?
– Ska jag vara helt ärlig har Husligheter aldrig passat mig. Jag är ju varken huslig eller händig, om sanningen ska fram! Det var lite en slump att den fick det namnet. Mina läsare har faktiskt uppmanat mig att byta namn, så till slut fick jag tummen ur. Det egna namnet känns som ett säkert kort. Jag får bara se till att inte gifta om mig …!

Att gå från att vara en klassisk inredningsblogg till att enbart skriva om hållbarhet är en ganska stor omställning. Vad fick dig att ta det steget?
– Det hängde ihop med att jag fick barn för åtta år sedan. Först handlade det om att hitta giftfria alternativ, som jag tror att många börjar reflektera över när de får barn – jag ville välja saker som inte kunde skada barnen. Samtidigt började jag också lära mig mer. Till slut handlade det inte bara om giftfritt utan även om ”the bigger picture”. Jag blev mer medveten om hur stor roll vår konsumtion spelar för klimat- och miljöproblemen. Ju mer jag läste på desto mer insåg jag att jag inte ville vara en del av problemet, utan en del av lösningen. När jag sedan var med och grundade Klimatklubben blev det väldigt tydligt för mig – jag kan inte stå som medgrundare till Klimatklubben och samtidigt tipsa om nya saker att köpa. Nu måste bloggen spegla mina värderingar.

Maria Soxbo bloggar i dag enbar5t om hållbarhet
Annons

Hur har reaktionerna från läsarna sett ut?
– Jag skulle säga att de till 99,9 procent har varit positiva. Många har tyckt att min blogg är en skön motvikt till mycket annat i samhället. Det är jobbigt att hela tiden få höra att man måste byta ut och uppgradera. Sedan finns det de som läst länge och som gillar det nya konceptet, men som saknar vissa element som fanns förr. Och det kan jag förstå. Men överlag har det varit otroligt positivt. Det har också fått mig att inse att fler skulle kunna ändra inriktning utan att tappa läsare. Jag har ju fått fler läsare sedan jag ställde om. Jag tror inte att läsare flyr. Snarare tvärt om.

”Det vore intressant att räkna på en influencers miljöpåverkan. Om ett visst antal läsare köper det man tipsar om, hur mycket extra utsläpp resulterar det i?”

Annons

Hur ser du på ansvarsfrågan när det gäller bloggar – har man som bloggare ett ansvar att föregå med gott exempel?
– Jag ser på det så här. Om man som influencer tjänar pengar på sina kanaler måste vi kunna tänka att det är ett företag som alla andra i samhället. Och just nu ställs det krav på att alla företag ställer om. Vi skulle inte acceptera att exempelvis H&M körde på utan att göra några omställningar alls. Den inställningen måste vi kunna applicera på alla företag, även influencers. Sedan vet vi att köprekommendationer från influencers väger tyngre än vanlig reklam – om jag som influencer tipsar om något kommer det enligt statistiken leda till ett antal köp. Det vore intressant att räkna på en influencers miljöpåverkan. Om ett visst antal läsare köper det man tipsar om, hur mycket extra utsläpp resulterar det i? Men det är också viktigt att komma ihåg att det även kan gå åt andra hållet. Man kan inspirera i positiv riktning. Det finns ju exempelvis matbloggare som lagar veganskt och kanske får fler att upptäcka växtbaserat, och modebloggare som bygger hela sin garderob på second hand. Då blir det istället en minskad klimatpåverkan, totalt sett.

Maria Soxbo inreder hållbart med lokalt hantverk och second hand
Annons

– Jag brukar tänka att det alltid finns en möjlighet att flera av mina läsare väljer att agera som jag, och om de gör det, blir världen bättre eller sämre? Sedan måste ju även jag ibland ta en bil någonstans eller köpa något nyproducerat, men jag behöver inte dela med mig av allt. Jag väljer att bara dela med mig av det som inspirerar i rätt riktning. Jag tycker inte att man får blunda för den impact man har. Vi har stor makt, och vi borde också vilja vara en del av lösningen!

”Jag vill att folk ska känna sig nöjda med sina hem som de är, och tänka ’vad fint och mysigt jag har det!'”

Annons

Varför tror du att så få i bloggsfären tänker likadant?
– Har man byggt upp sin blogg på köptips är det förstås enkla pengar, och då innebär det mycket jobb att ställa om sin business. Men det finns ju en massa sätt att tjäna pengar som inte bygger på konsumtion. Det finns företag som jobbar i en positiv riktning och som inte bygger sin affärsmodell på att vi ska konsumera nya prylar, som exempelvis matsvinns- eller delningsappar och hyrtjänster. Sedan tror jag att det saknas insikt och kunskap, och då blir det ännu svårare att ta det steget – särskilt om man är rädd för att bli ifrågasatt eller kritiserad.

Maria Soxbos loppisfynd

Kan man kombinera ett inrednings- och designintresse med att leva klimatsmart, och hur tror du att man i så fall behöver tänka?
– Jag har fortfarande ett inredningsintresse – jag älskar fin design och jag pysslar och gör fint hemma. Det är inte svårt att kombinera ett inredningsintresse med att leva klimatsmart, däremot är det mer utmanande att blogga om det. Jag vill komma ifrån uppmaningar till att byta ut allt. Jag vill att folk ska känna sig nöjda med sina hem som de är, och tänka ”vad fint och mysigt jag har det!”. Men visst kan man fortfarande ha ett inredningsintresse. Lösningen är ju att hålla sig till secondhand, loppis och antikt.

Annons

”Jag hoppas att bloggarna ska börja nörda mer”

Annons

Hur tror du att bloggar generellt kommer se ut i framtiden – vad kommer de fokusera på och vilken roll kommer de att spela?
– Jag hoppas innerligt att det kommer en brytningspunkt där det blir svårt att ”strutsa” och fortsätta driva överkonsumtionsbloggar, som det finns gott om i dag. Redan nu tycker jag att man ser följare som ifrågasätter mer i kommentarsfälten. Jag hoppas att bloggarna ska börja nörda mer. Bloggsfären är ju fantastisk på det sättet att vi får ta del av andra människors kunskap, om det så är färglära, hantverk eller handarbete. Exempelvis Trendenser har ju gjort den resan bra, och delar med sig av sin kunskap för att få folk att göra bättre val. Den utvecklingen hoppas jag på. Många har mycket kunskap om allt från hur man fyndar på loppis till hur man ska rädda saker i dåligt skick. Det är den typen av bloggare jag vill hitta, och jag hoppas att fler ser möjligheten att påverka samhället i positiv riktning.

Är det din största drivkraft med bloggen?
– Jag har främst det här klimathotet som flåsar mig i nacken, och vill att så många som möjligt ska vakna – helst igår! Samtidigt vill jag ju inte att det ska vara en domedagsblogg, utan att folk ska känna en lust att vilja ställa om. Att de ska känna att det är roligt och spännande, och att man mår bra av att göra vettiga val och leva på ett rimligt sätt. Jag tänker också att vårt nuvarande liv inte är så bra som vi tror. Fler än någonsin tidigare lider av psykisk ohälsa, vi har dåligt samvete över att vi inte hinner umgås med våra barn, vi är belånade upp över öronen. Om vi lyckas se det kanske det inte känns så läskigt att förändra.

Marmelad på maskrosor är gott och klimatsmart
Maria Soxbo inreder med second hand och loppisfynd

Maria Soxbos 4 tips för ett mer hållbart hem

  1. Våga lita på din egen stil och dina egna val istället för att ständigt känna behov av att förnya och uppgradera. Det är så lätt att se saker och känna att man behöver den där väggfärgen eller det där vitrinskåpet, men man får lära sig att lita på att man har gjort bra val från början.
  2. Håll dig till second hand. Den största delen utsläpp sker vid produktionen av nya saker, samtidigt som andrahandsmarknaden svämmar över. Hela skalan finns att hitta second hand, från gamla designklassiker till en nästan helt ny soffa.
  3. Välj bort en viss typ av inspiration. Det kanske låter hårt, men jag har själv rensat i mina flöden. Jag upptäckte att vissa konton, även om de är superfina, bara gjorde att jag såg mer kritiskt på mitt eget hem och kände mig missnöjd. Följ istället någon som tipsar om hur man får fint bara av att möblera om hemma, eller om hur man hittar godbitar på loppis.
  4. Gör långsiktiga val. Ibland kanske man måste köpa nytt. Vitvaror ska man till exempel inte köpa begagnat, utan snarare satsa på energisnålt. Andra gånger kanske man verkligen vill investera i en designklassiker. Mitt råd i båda fallen är att inte ha bråttom, utan att göra research och sova på saken. Och handlar det om möbler ska det vara ett långsiktigt val som man kan tänka sig att ha kvar i tio år, minst! Helst ännu längre.
Annons