Röster från bloggvärlden – Monica Karlstein - By RUM
Annons
Inredning

Röster från bloggvärlden – Monica Karlstein

By Rum har pratat med några av bloggvärldens starkaste röster om hur de ser på sin roll och på design och inredning i stort. Den här veckan möter vi inredaren och bloggaren Monica Karlstein som med sin blogg Hemmafixbloggen visat att diy kan vara både snyggt och enkelt.

Annons

För omkring tio år sedan sa Monica Karlstein upp sig från sitt jobb som dagstidningsjournalist för att satsa helhjärtat på inredning. Sedan dess har hon utbildat sig till certifierad inredare, gett ut boken 99 hacks – från massproducerat till genuin inredning (Norstedts) och delar på sin blogg Hemmafixbloggen med sig av hemmafix, upcycling och handfasta inredningsråd. Med lika smarta som snygga hacks och diy-projekt vill hon inspirera till att ta vara på gamla grejer och att slå sig ner och skapa med händerna. Vi ringde upp för att prata om det fina med diy och hur man vågar ta tag i sågen.

Hemmafix och din med Monica Karlstein

”Sen märkte jag att det ju är mycket roligare att jobba med min hobby – att hemmafixa i åtta timmar om dagen istället för att sitta vid ett skrivbord”

Annons

När började du blogga och varför?
– Jag började för drygt tio år sedan. Sedan dess har bloggen hunnit ligga hos några av de stora förlagen, men de senaste fem åren har jag haft min egen domän. Jag är journalist och statsvetare i grunden och hade egentligen tänkt jobba med nyhetsjournalistik. Men sen märkte jag att det ju är mycket roligare att jobba med min hobby – att hemmafixa i åtta timmar om dagen istället för att sitta vid ett skrivbord. Bloggen blev ett ställe där jag kunde göra reportage om det jag själv ville och det jag såg att läsarna ville ha. Där fanns ingen redaktör som kunde säga åt mig vad jag skulle skriva om, utan jag fick vara min egen redaktör och göra precis vad jag tyckte var kul.

Hack med Ikeas skåp Ivar

Hur skulle du beskriva din bloggs utveckling genom åren?
– Generellt tycker jag att bloggar rent innehållsmässigt har gått från kvantitet till kvalitet, men jag tänker också att sättet man konsumerar bloggar på har förändrats. Tidigare gick man in och läste en blogg flera gånger om dagen och visste vad bloggaren åt till frukost och följde med under vardagen på ett annat sätt, medan man köpte magasin för att få mer inspiration och kunskap. Nu tror jag att det har glidit över till att vi inte köper magasin lika mycket utan istället söker handfasta råd, guider och kvalitetsjobb någon annanstans, som hos bloggare. Jag märker det på läsarkommentarerna. För åtta år sedan kunde jag få massa kommentarer i stil med ”vad fint!” ”kul projekt!”, eller ”vad fult!”. I dag när folk hör av sig handlar det snarare om att de vill ha en ritning på något eller behöver ett mått på någon del i ett hemmafix – det är mycket mer konkreta frågor. Och det tyder ju på att det inte handlar om slösurf och scrollande, utan de ska verkligen använda mina instruktioner och guider för att bygga det jag har gjort.

– Nu kommer folk till mina kanaler för kvaliteten på mina hemmafix och inredningsprojekt snarare än för att läsa om min vardag. Det har ju gjort att min blogg aldrig handlar om vad jag har gjort i helgen med familjen eller vad jag ska göra på semestern. Det tycker jag är ganska skönt för det gör det lättare för mig att skilja på jobb, privatliv och ledig tid, vilket jag tror är svårt för många egenföretagare. Rent innehållsmässigt har inte så mycket förändrats genom åren. Återbruk och att göra om begagnat har jag alltid hållit på med, sedan långt innan det blev trendigt.

Hur hittade du fram till att diy:s och hacks var din grej?
– Hemmafix och gör-det-själv har alltid varit mitt stora intresse, ända sedan jag var liten. Jag hängde i pappas garage när jag var fem år och satt och spikade på klossar. När jag har behövt något hemma har jag i första hand alltid funderat över om det är något jag kan bygga själv istället för att köpa. Det bästa jag visste när jag var liten var att gå ner i morfars källare. Han var väldigt involverad i föreningslivet och samlade in pengar till det, så i källaren hade han alltid grejer som skulle i väg till olika loppisar. Jag älskade att gå ner där och kolla på allt gammalt junk, och ibland hittade morfar någon gammal stol som han målade och sedan sålde vidare. Där fick jag upp ögonen för vad man kan göra, och lärde mig se potentialen i gamla saker. Jag tycker att det är en bra grej för både ens egen plånbok och klimatet, och jag tror att man mår bra av att göra saker med händerna istället för att bara rusa på i vardagen. Det gör oss gott att sitta ner och skapa.

Hack av sänggavel från Ikea ur Monicas bok 99 hacks
Annons

”Du kan såga lite snett men det är inte hela världen. Då är det bara att göra om”

Hur händig måste man vara för att få till ett snyggt hack?
– Inte särskilt händig. Man måste bara våga! Vad är det värsta som kan hända? Du kan såga lite snett men det är inte hela världen. Då är det bara att göra om. Man kan också få mycket tips och råd i butikerna. Om du exempelvis ska köpa färg kan du säga ”jag ska måla på det här materialet”, eller till och med ”jag vet inte vad det är för material, men det är blankt”, och då kommer de säga vad du behöver. Det mesta är också bara en googling bort. Det är bara att ta tag i verktygen och försöka!

Det känns som att du lägger mycket tid på dina blogginlägg, de är ofta väldigt informativa och matiga – lite som en välarbetad guide i en inredningstidning. Är det viktigt för dig att dina blogginlägg bygger på kunskap och fakta snarare än åsikt och känsla?
– Absolut. Det är hela min tanke med mina kanaler. Det jag gör ska kunna inspirera folk att göra likadant med hjälp av samma teknik. Då funkar det inte om mina projekt är halvdana. Det ska vara genomtänkt och hålla hög kvalitet för att man ska kunna följa mina guider och få något man kan leva med länge. Det skapar också en lojalitet mellan mig och mina läsare, och jag märker snabbt om jag någon gång har missat något. Då hör folk av sig. Härom dagen hörde en kvinna av sig om ett inlägg från 2012, och då fick jag svara henne 22.30 på kvällen och försöka komma ihåg var jag hade köpt en grej. På det sättet märker jag att folk verkligen bygger det jag skriver om.

Monica Karlsteins bok 99 hacks – från massproducerat till genuin inredning

”Det jag gör ska kunna inspirera folk att göra likadant med hjälp av samma teknik”

Hur upplever du kontakten med läsarna?
– När bloggen låg på stora sajter kunde jag få en hel del ganska elaka kommentarer som inte alls handlade om mina projekt, utan om mitt utseende eller att jag valt en viss färg som de inte gillade till en möbel. Men de senaste fem åren när jag har legat på egen domän hittar folk in till mig för att de genuint är intresserade av hemmafix och inte för att de bara råkat halka in på bloggen. Mina läsare är genuint intresserade, vilket gör att de ställer smarta, kloka och genomtänkta frågor och håller en trevlig ton. Då får ju också jag större lust att hjälpa till och svara på kommentarer. Det är roligt när de kommer och berättar om något de behöver hemma och frågar vad jag tycker att de ska göra. Ibland får jag bilder på saker av läsare som undrar ”vad kan jag göra med den här?”, och så får jag komma med förslag. Det är också jättekul! De litar på vad jag säger och vill ha mina råd.

Annons

Vilka positiva effekter tror du att inredningsbloggar generellt har haft på inredningsvärlden?
– Många magasin tipsar mycket om nya köp och trender. Även om jag också gör det då och då, så försöker jag vara en motpol till det och tipsa om att köpa begagnat snarare än nytt, och på det sättet minska konsumtionshetsen. Det hoppas jag kunna bidra med.

Annons

Ser du några negativa effekter eller fallgropar med inredningsbloggar i dag?
– Risken finns alltid att man visar upp den förskönade sidan. Det är lätt att tro att alla hörn i alla hem är perfekta. I själva verket är bilderna tagna ur vissa vinklar och visar inte alla vrår där det är stökigt och fult. Det gäller att förstå att det man ser i flödet inte är hela sanningen.

”Innan du slänger något, fundera på om du kan använda den där stolen i ett annat rum, kan den bli ett bord, kan du vända den upp och ner och göra den till en låda?”

Vad hoppas du kunna förmedla genom din blogg?
– Att hela tiden tänka ”secondhand first”. Innan du slänger något, fundera på om du kan använda den där stolen i ett annat rum, kan den bli ett bord, kan du vända den upp och ner och göra den till en låda? Att tänka på flera olika användningsområden för något innan man gör sig av med det, eller kanske sälja det vidare så att någon annan kan göra något av det. Det hoppas jag kunna förmedla.

Ett av Monica Karlsteins hacks med stol från Ikea

Monica Karlsteins 3 tips för att komma i gång med diy och hemmafix:

  • Utgå från redan befintliga möbler. Att göra om en möbel som redan finns är mycket lättare än att bygga en helt ny. Då har du en befintlig stomme att utgå ifrån. Du kan exempelvis använda benen till ett gammalt matbord men tillverka en ny bordsskiva. Då har du en stadig konstruktion som du vet håller och behöver inte tänka på konstruktionen. Det är ett väldigt enkelt sätt att hemmafixa.
  • Färg är väldigt kul! Det finns oändligt många fula furumöbler på andrahandsmarknaden som går att göra superfina med lite färg. Det är ju inte särskilt svårt. Det är också ett enkelt sätt att komma över tröskeln och komma igång.
  • Bara kör! Det är bara att sätta igång och våga. Tänk ”vad är det värsta som kan hända?”. Det kan bli fel och då får man göra om. Ibland blir det inte som man tänkt sig, men det är ju ingen annan som vet hur du tänkte att det skulle bli från början. Så prova!
Annons