Norm Architects, Keiji Ashizawa Design och en av Japans främsta möbeltillverkare har tillsammans skapat rymd, skönhet och natur i två lägenheter i Tokyo.
Text: Ninni Lundblad
Foto: Jonas Bjerre-Poulsen
Våren 2018 gick den japanska designstudion Keiji Ashizawa Design och danska Norm Architects samman för ett gemensamt uppdrag att renovera två försummade lägenheter från 1980-talet i Tokyo, drivna av en gemensam kärlek till vackra material och tidlös designtradition samt inte minst en ömsesidig beundran för varandras arbete. De två byråerna initierade ytterligare ett samarbete för projektet: de gav en av Japans främsta möbeltillverkare, Karimoku, i uppdrag att delta i renoveringen. Därmed uppstod idén att skapa en ny möbelserie: the Kinuta Collection som består av 12 specialdesignade möbler som säljs under företagets systervarumärke, Karimoku Case Study.
–Vi hade turen att få skapa design för exteriör, inredning och möbler. Det gjorde att vi kunde applicera ett helhetstänk kring projektet, säger
Misako Fujimoto på Keiji Ashizawa Design.

”Trappa, räcken och väggpaneler är referenser till gården utanför och samma tankar applicerade vi på alla möbler”


Våren 2018 bjöd Keiji Ashizawa Design in Norm Architects till projektet att renovera två lägenheter i vad som kallas Kinuta Terrace. Komplexet består av totalt 36 olika lägenheter som omgärdar en gemensam gård med den ursprungliga avsikten att ge familjerna som bor där känslan av ett enda, stort, gemensamt hem. Lägenheterna var en smula försummade, och trots deras närhet till natur och ljus kändes de mörka och instängda.
–Den ursprungliga arkitekturens öppna och dynamiska struktur avspeglades inte alls i inredningen, konstaterar Keiji Ashizawa Designs grundare.
De två byråernas uppdrag var att skapa en miljö där såväl exteriör som interiör kunde låta alla element integreras. Målet var att få in så mycket naturligt ljus och rymd som möjligt, inte bara via arkitekturen utan även genom varje utvald möbel.



Trots den gröna utsidan och lägenheternas många möjligheter till ljusinsläpp kändes hemmen mörka och lite trista. Utmaningen för byråerna var att hitta en balans mellan den strama utsidan, dess dynamiska form och gröna omgivning. Inredningen skulle lyfta fram ljuset, och möblerna de valde skulle vara naturligt eleganta med en skir lätthet för att ge plats åt ljuset och få hemmen att kännas ljusa och luftiga men samtidigt varma och välkomnande.

Gården som omgärdas av lägenheterna är grön och frodig, med en påtagligt lugnande effekt. Träden och blommorna vajar lätt för vinden och ljuset strilar genom lövverken i de mäktiga trädkronorna. Inuti hemmen ger transparens, ljus och skuggor en harmonisk känsla. Byråerna har använt den befintliga växtligheten på utsidan till att skapa en grön inramning på insidan. Resultatet är hem där naturen integreras med inredningen i de flesta rum med utsikt över gården, och det är ibland svårt att förstå att man befinner sig i en så pass intensiv stad som Tokyo. De ritade om lägenheternas layout för att skapa större, öppnare boyta och få in mer naturligt ljus. Arkitekterna valde också en subtil materialpalett med naturliga toner, rustika betongväggar och ljusa ekgolv.
–Vi ville skapa en miljö där alla elementen får möjlighet att knyta an till varandra, säger Norm Architects.
Inredningen är en harmonisk balans mellan industriell och jordnära stil och varje rum är inrett för att få in ett naturligt flöde av luft och rymd.
–Vi lät samma mönster gå igen från rum till rum, för att skapa en lugnande upplevelse, berättar Norm Architects. Trappa, räcken och väggpaneler är alla referenser till gården utanför och samma tankar applicerade vi på alla möbler.


”Det har alltid funnits en ömsesidig fascination och uppskattning mellan våra två länder. I synnerhet när det kommer till användningen av och respekten för naturmaterial”
Det mesta av designen är inspirerat av strukturer hämtade från japanska tempel och trädgårdar. Det långa soffbordets linjer är till exempel en direkt inspiration av linjeringen som går att hitta i taken på de olika tempel som byråerna besökte. Samarbetet med Karimoku resulterade i specialritad design som tack vare möbeltillverkarens unika skicklighet och produktionskraft gav dem möjlighet att använda naturmaterial av hög kvalitet som varar.
– Naturliga material vars patina bara ökar skönheten. De ger hållbara föremål och tidlös estetik, säger Frederik Werner, designer och partner på Norm Architects.
Samarbetet är en hyllning till tidlösa material och minimalistisk design. Likheterna mellan japansk och skandinavisk designtradition blir också tydlig.
–Det har alltid funnits en ömsesidig fascination och uppskattning mellan våra två länder, säger Norm Architects. I synnerhet när det kommer till användningen av och respekten för naturmaterial, men även för respektive kulturs nedärvda tradition av att skapa olika fristäder – både fysiskt och mentalt. I dagens accelererande urbanisering blir det allt viktigare att göra hemmet till en fristad. Vi behöver alla en smula mer natur i våra liv, för att skapa lugn och inre ro – på insidan såväl som på utsidan.
Publicerad i Nya Rum nr 1-2021