Så håller du snyggt och städat i barnrummet - By RUM
Annons
Inredning

Så håller du snyggt och städat i barnrummet

Kaoskorgar, flexibla möbler och secondhand – Vanja Wikström delar med sig av sina bästa tips på hur du med enkla medel håller barnrummet både snyggt och städat.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Var börjar man?  
– Utgå från vad barnet tycker är roligt. Gillar hen böcker? Skapa en mysig bokhörna. Är det utklädning som gäller? Se till att göra alla dräkter lättillgängliga. Ett pysseltokigt barn? Ordna ett riktigt bra skrivbord. Sen är smart förvaring allt, men göm inte undan allt för det. Jobba med öppna hyllor till exempel, ser barnet sina leksaker leker hen med dem.

Hur ska man tänka kring kombinationen funktion och estetik? 
– I dag tycker jag att det mesta finns att få tag på i snygga versioner, bara man orkar googla lite. Alltifrån badleksaker till cyklar. Sen tycker jag det är viktigt att man släpper på estetiken en smula i barnens rum, så att ungarna känner att det är deras. Där bestämmer de, och behovet av att gå in och ”snygga till” får åsidosättas.

Barnrum med inredning från Ferm Living
Utgå från vad barnet tycker om att göra och skapa mysiga platser kring det. Här ett tält från Ferm Living för lek och lässtunder.
Annons

”När vi vill få ordning snabbt samlar vi ihop allt som ligger utspritt på golvet och trycker in i det platsbyggda skåpet”

Barnrum med utdragssäng från Ikea
En utdragssäng växer i takt med barnet! Den här heter Minnen och kommer från Ikea.

Vad är ditt tips när det kommer till att investera långsiktigt till barn?
– Växasängar, eller våningssängar – där kan underslafen göras om från koja till skrivbordshörna till bioplats allteftersom ålder och intresse växlar.

Barnrum med förvaring på hjul från Ikea
Vanja förespråkar kaoskorgar! De här på praktiska hjul heter Flisat och kommer från Ikea.

Hur håller man ordning? 
– Med kaoskorgar. Ultimat att rafsa ner leksaker i när man behöver få undan dem snabbt. Vi platsbyggde ett skåp i vardagsrummet för just detta syfte. När vi vill få ordning snabbt samlar vi ihop allt som ligger utspritt på golvet och trycker in i det platsbyggda skåpet. Rent och fint på två minuter, magi!

Var handlar ni?
– Leksaker haffar vi gärna på Stadsmissionen, perfekt när barnen ändrar sig fort. Vi älskar också att både köpa och sälja på Tradera och Blocket. Generellt kollar vi second hand-marknaden först om vi vill ha något, man hittar nästan alltid det man letar efter, eller något liknande.

Annons
Barnrum med inredning från Oyoy
Mysiga inredningsdetaljer från Oyoy.

Vanjas bästa inredningstips:
1. Våga vara personlig! Älskar du rosa, måla ett helt rum i rosa.
2. Låt saker du tycker om ta plats. Vi hade länge Niklas pappas gamla skinnpjäxor uppställda i vardagsrummet.
3. Glöm inte detaljerna: byt till snygga strömbrytare, använd sladdrännor och bygg elementskydd.
4. Ta inte inredning på för stort allvar. Blir det fel färg på väggarna – måla om.
5. Funkar inte möbeln – sälj och testa en ny. Jag är ingen inredningsguru men jag testar mig fram tills det känns rätt och hinner göra en massa ”fel” på vägen.

Vanja Wikström
Gör: Youtubeproducent, författare och influencer. 
Instagram: @vanja_wikstrom
Blogg: vanjawikstrom.motherhood.se

Vanja Wikström

Publicerad i Rum Hemma nr 2-2020

Annons