Sofia Wood guidar till en ombonad jul - By RUM
Annons
Inredning

Sofia Wood guidar till en ombonad jul

Hon är en mästare på att förmedla en väldigt speciell, ombonad känsla, både när det gäller inredning och mat. Här berättar Sofia Wood om sina absoluta julmåsten och varför en klassisk rödgran är oslagbar.

Annons

Hur brukar du pynta hemma hos dig?
– Jag tycker det är härligt att pynta ganska traditionellt och med någon slags Carl Larsson-romantik. Flaggspel, vita sidenbandsrosetter i granen, virkade hjärtan i ofärgat linne, djupt röda glaskulor. Allt ska också vara samma varje år och allra helst gammalt från början.

Har du något favoritpynt?
– Jag har två juldukar som min mamma broderade som tonåring, och utan dem blir det inte jul. Min stora tolvarmade Josef Frank-ljusstake ska också tändas, annars känns det inte rätt.

Vilka är dina favoritfärger i juletid?
– Väldigt klassiska färger. Djupt röd – nästan oxblodsrött – mjukt vitt, ofärgat linne och självklart det klara skenet som bara fina, handstöpta ljus ger. Mina favoriter är de honungsfärgade från Kalasljus och de tregrenade ljusen jag tycker om att köpa på Waldorfskolans basar.

Julstämning från Artilleriets A. Journal.

”Ha alltid en klassisk rödgran – doften är oslagbar!”

Annons
Whiskyset Line i 5 delar, 599 kr, Table Top Stories, Cervera.

Hur vill du ha dukningen?
– All-in men samtidigt enkel. En mjuk underduk följd av en vacker linneduk. En löpare på det, sen flortunna kristallglas, undertallrikar och antika silverbestick. På bordet tycker jag om dekorationer med eukalyptus, eftersom min familj är från Australien, blandat med en eller gran och vackra granatäpplen eller mandelblommor.

Dina bästa tips för att få till den där Fanny och Alexander-julen?
– Ha alltid en klassisk rödgran – doften är oslagbar! Och att slå in paketen med vackra sidenband.

Hur julpyntar man personligt, och utan att ”dölja” sin vanliga stil?
– Jag tycker om att julen får vara något annat än ens vanliga stil, däremot är det härligt om saker och ting får bli till traditioner, att man alltid använder en viss duk, särskilda kulor eller ljusmanschetter. På så sätt känns det inte som att julen plötsligt kommit och invaderat ens hem utan det blir hemtamt och man undviker att köpa massa nytt och onödigt varje år.

Sofias 5 måsten på julen

  1. Personliga julstrumpor. 
  2. Plum pudding med brandy butter. Jag älskar den här tunga engelska desserten.
  3. The Christmas Song av Chet Baker och Have Yourself a Merry Little Christmas med Judy Garland.
  4. Vackra julkulor i sidenband att hänga på skåpsnycklar eller på dörrhandtag.
  5. Hemkokt risgrynsgröt med mandel måste man äta till frukost!

Sofia Wood
Sofia har en bakgrund inom mode-, konst- och designbranschen. Hon har också ett brinnande matintresse och under hösten 2019 släpptes hennes första kokbok Chez Wood. Nyligen kom uppföljaren, Vinter hos Wood. Tillsammans med Elsa Billgren har Sofia också trend- och livsstilspodden Billgren Wood.
Instagram: @sofia_wood
Blogg: sofiawood.elle.se

Ljusstake Ava, 79 kr, Designtorget. Duk, 1 090 kr, Himla. Lackade ljus, 150 kr/4-pack, Ester & Erik. Tallrik Filet, 440 kr, Svenskt Tenn. Cocktailglas Noblesse, 269 kr/2-pack, Nachtmann. Snapsglas, 640 kr, Svenskt Tenn. Juldekoration Isnejlika, 209 kr, Georg Jensen, Åhléns.

Publicerad i Rum Hemma nr 12-2019
Uppdaterad december 2020

Annons