Sommarhus med respekt för landskapet - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Sommarhus med respekt för landskapet

När familjen på Whidbey Island skulle bygga ett sommarhus mitt i den lummiga skogen, tog de kontakt med arkitektbyrån MW Works. Det viktigaste för både ägarna och arkitekterna var att skydda den omgivande naturen och skapa ett boende som på ett respektfullt sätt smälter in i landskapet.

Annons

Text: Mia Masnic 
Foto: Kevin Scott

På Whidbey Island, strax norr om Seattle på amerikanska västkusten, har arkitektbyrån MW Works på uppdrag av ett äldre par med stor familj byggt ett unikt semesterhus. Inkilad mitt i det vilda landskapet ligger nu en avskalad tillflyktsort i nära kontakt med naturen.

Med respekt för landskapet 

Familjen önskade sig ett hem som skulle vara flexibelt och bekvämt men samtidigt ha ett ödmjukt uttryck i det idylliska landskapet. Här skulle de kunna ha stora familjesammankomster vid högtider, och grillfester och fiskesemestrar på somrarna. När de tog beslutet att bygga ett hus med gott om plats för en större släkt, och som samtidigt skulle anpassas till naturen på ett så respektfullt sätt som möjligt, tog de kontakt med MW Works. Dottern i familjen hade vid några tillfällen besökt ett av arkitektbyråns tidigare projekt. Hon tyckte om deras förmåga att skapa en naturlig och skön kontakt mellan interiören och miljön utanför. 

Annons

– Respekt för landskapet har varit ledorden i projektet från början till slut, säger Steve Mongillo, grundare av MW Works.

Utspritt bland träden

Några av de största utmaningarna för arkitekterna var att räkna ut hur de skulle skapa utrymme och sovplatser för upp till tjugo personer, och på samma gång bevara skogsområdet och ekosystemets integritet – men också skapa en meningsfull koppling mellan huset och omgivningarna. 
– I stället för att bygga en enda stor byggnad och då förlora flera oerhört vackra träd och inte minst de skuggande skogspartierna som de skapar, insåg vi att det bästa var att placera flera husvolymer i olika storlekar kring de viktigaste träden. Det var det bästa sättet att bevara skogen och på samma gång bädda in bostaden ännu mer i landskapet som familjen har älskat i generationer, förklarar Steve Mongillo.

”Det bästa var att placera flera husvolymer i olika storlekar kring de viktigaste träden”

Den allra största och även mest välkomna utmaningen var att skydda skogen. 
– Utöver att skapa separata volymer skärmade vi av större delar av tomten under konstruktionen, och byggarbetarna var mycket noga med att undvika kritiska områden. De få träd som vi var tvungna att hugga ner användes till huset, staketen och som ved till eldstäderna.

”Det här må vara ett ovanligt semesterhus, men dess unika fotavtryck är ett direkt resultat av just det här landskapet”

Annons

Präglat av miljön

Arkitekterna blev framför allt nöjda med att de genomgående lyckats utgå från de viktigaste värderingarna: respekten för platsens historia och landskapets integritet.
– Det här må vara ett ovanligt semesterhus, men dess unika fotavtryck är ett direkt resultat av just det här landskapet, säger Steve Mongillo.

De valde förnybara, naturliga material. Husen har en exteriör som inte kräver mycket underhåll och som kommer att kunna åldras vackert. Arkitekterna har skapat en naturlig palett som består av trä, sten, betong, samt detaljer i svart stål. Både exteriört och interiört känns atmosfären varm och rustik samt enkel och öppen. Stora glaspartier öppnar upp mot den fantastiska skogsmiljön. Innergården är en både visuell och fysisk länk mellan husvolymerna. Den skapar en förbindelse mellan dem men ger samtidigt möjlighet till avskildhet.

Både ägarna och arkitektbyrån kunde inte vara mer nöjda med projektet.
– Till allas förvåning fick vi höra att ägaren hade låtit tillverka en bronsplatta i huset när det var färdigbyggt. Där fanns namn på varje person som på ett betydelsefullt sätt bidragit till husets design och konstruktion. Han kände stor uppskattning gentemot alla som gjort huset till vad det är.

Exteriör Whidbey Island

MW Works
Vad: Arkitektbyrå
Baserad i: Seattle
Projekt: Sommarhus
Var: Whidbey Island, Washington
Hemsida: mwworks.com

Publicerad i Nya Rum nr 4-2020

Lämna en kommentar

Annons