Wall of Art vill ha konst utan krångel - By RUM
Annons
Inredning

Wall of Art vill ha konst utan krångel

Bristen på unik och prisvärd konst resulterade i startskottet för den webbaserade plattformen Wall of Art. Här berättar Annika Hultgren, medgrundare av initiativet, om det framgångsrika konceptet.

Annons

Foto: Jesper Florbrant och August Sandström

För fem år sedan möttes två Karlstadbor i Stockholm. Tycke uppstod, men när det var dags för Annika Hultgren och Nicklas Claesson att köpa sin första gemensamma lägenhet stötte Annika på patrull.
– Jag hade svårt att hitta motiv till vår tavelvägg som både var unika och prisvärda. Efter mycket letande plockade jag upp penseln själv och började måla. Nicklas tänkte att det säkert fanns fler som skulle vilja ha mina verk på sina väggar, men vi insåg snart hur mycket tid produktion och marknadsföring tar, berättar Annika.

Då formades en idé om en plattform som skulle hjälpa fler konstnärer att fokusera mer på själva 
skapandet.
– Vi ville lyfta nya kreatörer och samtidigt underlätta för folk att köpa kurerad konst som inte kostar skjortan.

Annons

”För oss är det viktigt att motiven passar bra ihop och att kreatörerna inte blir konkurrenter utan lyfts av varandra.”

Hur hittar ni nya kreatörer?
– Vi får dagligen in förfrågningar från kreatörer som vill vara med i teamet. Vi håller också utkik i alla möjliga kanaler för att hitta nya talanger som jobbar i olika tekniker: från måleri till grafisk design och fotografi. Vi har valt att begränsa antalet kreatörer för att garantera att de vi jobbar med verkligen får plats att synas. Det innebär också att vårt utbud blir väldigt kurerat. För oss är det viktigt att motiven passar bra ihop och att kreatörerna inte blir konkurrenter utan lyfts av varandra.

”Ända sedan starten har vi drömt om att sälja originalkonst.”

Hur ser det dagliga arbetet ut?
– Vi åker oftast gemensamt till vårt showroom. På plats fokuserar vi på olika saker: Jag är kreativt lagd och har en utbildning inom marknadsföring, så jag jobbar med allt som syns utåt. Nicklas är lösningsorienterad och har erfarenhet av serviceyrken – han tar kundkontakt, ekonomi och leveranser. Vi är väldigt olika men jobbar bra ihop, men visst är det utmanande att driva företag tillsammans med sin partner.

På vilket sätt?
– Jobbet flyter lätt ihop med privatlivet. Det krävs disciplin och en förmåga att kunna stänga av, vilket är tufft, men lärorikt. I slutändan är det dock värt det, eftersom vi får uppleva så mycket tillsammans.

Annons

Har ni något drömprojekt?
– Listan är lång. Ända sedan starten har vi drömt om att sälja originalkonst. Den drömmen gick nyligen i uppfyllelse när vi lanserade en limiterad kollektion handmålat porslin i samarbete med tre av våra kreatörer och vintagebutiken Attack-shop.

Hur ser framtiden ut för Wall of Art?
– Vi blir alldeles pirriga av att tänka på framtiden! Vi satsar just nu på att introducera Wall of Art i resten av Europa med ny hemsida och nytt formspråk. Kärnverksamheten och målet att lyfta unga konstnärer kvarstår, men nu med mer fokus på inspiration, redaktionellt innehåll och oväntade samarbeten.

Wall of Art
Grundat av: Annika & Nicklas 
Instagram: @wallofartcom
Hemsida: wallofart.se

Publicerad i Rum Hemma nr 9-2019.
Uppdaterad december 2020.

Annons