HJRT presenterar ”Olika rum” i aktuellt vernissage - By RUM
Annons
Design, Konst

HJRT presenterar ”Olika rum” i aktuellt vernissage

Roland Hjorts ”Olika rum” är vernissagen som tar dig med på en resa genom dynamiska collage och färgsprakande former och mönster.

Annons

Missa inte helgens vernissage “Olika rum” av konstnären och designern Roland Hjort, som går under artistnamnet HJRT. I en lokal vid Vanadisplan presenterar HJRT konstverk som utforskar idén om det dynamiska collaget. Utställningen beskrivs som ännu ett närmande till färg, form och mönster, vilka har varit en röd tråd genom Rolands Hjorts yrkesliv.

Hjort beskriver verken som influerade av 20-talets undersökande collagekonst, samtidigt som det finns inslag av dadaism och senmodernismens primitiva måleri. Motiven, skapade med sax och papper, liknar mystiska figurer och för tankarna till Francis Bacons något våldsamma måleriska avbildningar. Färgerna går i nyanser av rosa, grönt, blått, lila, svart, grått och gult.

Mingel på vernissagen. Foto: Privat
Sjalar av HJRT. Foto: Privat
Roland Hjort använder sig ofta av plisserat material. Foto: Privat

Roland Hjort är designer, konstnär och medgrundare av det forna populära klädmärket “Whyred”. År 1999 grundade Roland Hjort det svenska klädmärket, som år 2021 gick i konkurs, men som fick stora framgångar i ett flertal länder under de aktiva åren. Dessutom vann Whyred Damernas Världs åtråvärda designpris Guldknappen.

Idag arbetar Hjort på Oscar Jacobson med sin expertis inom denim. I samband med vernissaget “Olika Rum” visas även hans egendesignade sjalar. Enligt honom själv hör inte måsten och regler hemma i hans skapande. Detta motto – att ge sig själv kreativ frihet – har han fått av sin morfar Sven “X-et” Erixon som hade liknande syn på konst och som nu är en förebild inom konsten för Hjort.

Roland Hjort med sin konst. Foto: @rolandhjort på Instagram.

Roland Hjort beskriver sin förväntan inför vernissagen på sitt instagramkonto:

”Har hängt konst idag. Känns fantastiskt inför vernissagen på torsdag 7 december. Tack Karl Fredrik Hårleman för hjälpen”

Vad: Vernissaget “Olika rum” av konstnären Roland Hjort.
När: 7-9 december.
Var: Vanadisplan 7

Annons

Annons