På menyn – lättlagad lyx à la Myllymäki - By RUM
Annons
Mat & Dryck

På menyn – lättlagad lyx à la Myllymäki

Fram med musslor, hummer och finbubbel – årets festligaste högtid är här! Men hur ordnar man en lyxigare middag som också är lättlagad? Vi har frågat Tommy Myllymäki, vars styrka som kokboksmakare ligger i att omvandla de kunskaper han skaffat under alla år i de bästa krogköken till recept som passar perfekt i hemmaköket.

Annons

Pilgrimsmusslor, pumpapuré & kryddsmör

4 PORTIONER
8 pilgrimsmusslor
krasse till servering
olja och smör till stekning
salt

PUMPAPURÈ
400 g butternutpumpa, skalad, urkärnad och i bitar
50 g smör

BRYNT KRYDDSMÖR
100 g smör
1 tsk gul curry
1/4 g saffran
2 tsk mortlat fänkålsfrö
2 peperoncino eller 1 tsk starka chiliflakes
1 citron, finrivet skal
1 msk pressad citronsaft

Annons

Pumpapuré: Smält 50 g smör i en kastrull och tillsätt pumpan. Krydda med lite salt och rör om. Lägg på locket och låt pumpan koka på medelvärme cirka 20 minuter, tills den är helt mör. Börjar den koka torrt, tillsätt lite vatten och lägg på locket. När pumpan är mjuk tar du av locket och låter den koka torr i kastrullen. Häll i en mixer och mixa slät. Smaka av med salt och håll purén varm på spisen på låg värme fram till servering.

Brynt kryddsmör: Lägg 100 g smör i en kastrull, smält och låt det bli brynt. Tillsätt kryddorna, ta av från värmen och låt blandningen fräsa tills den svalnat något. Tillsätt citronskal och -saft före servering.

Värm en gjutjärnspanna på medelhög värme så att pannan är het och tillsätt olja. Stek pilgrimsmusslorna på ena sidan, cirka 30 sekunder, klicka i lite smör, ös musslorna. Vänd dem på en gång och stek hastigt på andra sidan, cirka 30 sekunder. De ska knappt vara fingervarma i mitten när man tar av dem och ha en innertemperatur på max 37 grader. Dela musslorna på mitten och krydda med salt. Servera genast tillsammans med pumpapuré, kryddsmör och krasse.

Kokt hummer med morotssmörsås, ingefära & chili

4 PORTIONER
4 råa humrar á 500 g

MOROTSSMÖRSÅS
5 dl morotsjuice, från råcentrifug eller färdigköpt
1-2 piripiri
2 msk pressad limesaft
2 msk finriven ingefära
200 g smör
salt

Morotssmörsås: koka ihop morotsjuicen i en kastrull tills cirka 1 1/2 dl återstår. Tillsätt piripiri, limesaft och ingefära. Koka upp och tillsätt smöret i fyra omgångar under vispning. Låt såsen bubbla försiktigt mellan varje omgång. Sila såsen genom en finmaskig sil och mixa snabbt med stavmixer före servering. Smaka av med salt. Se till att ha såsen klar innan du kokar hummern.

Annons

Hummer: Koka upp saltat vatten i en stor kastrull, det ska vara 2–3 procent salt i förhållande till vatten. Lägg i humrarna och lägg på ett lock. Låt hummern koka 10 minuter från det att vattnet kokar. Lyft upp humrarna och låt dem svalna någon minut på en skärbräda.

Skala och rensa stjärtarna och skär dem i centimetertjocka skivor vid servering. Ät även klorna eller kyl ner dem och spara till ett annat tillfälle.

Tips! Vill du köpa färdigkokt hummer och bara värma stjärten, gör så här: Skala stjärten och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna i en ugnsfast form, hyvla över en skiva smör och täck med plastfolie. Värm försiktigt i ugnen på 80 grader varmluft ca 8–10 minuter, tills hummern är 45 grader. Servera genast med såsen.

Madeleinekakor med vallmo & citron

15 KAKOR
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, finrivet skal
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2-3 msk blå vallmofrön
madeleineformar

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Vispa smör, socker, vaniljsocker och citronskal krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ihop till en slät smet mellan varje ägg.

Annons

Annons

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och rör ner äggsmeten. Rör sist ner vallmofrön.

Smörj Madeleineformarna och fyll dem till 3/4 med smet. Baka mitt i ugnen cirka 7–8 minuter, tills de är klara. Servera dem nybakade och varma.

Ur Myllymäkis menyer av Tommy Myllymäki
Foto Björn Ceder
Natur & Kultur

Annons

Annons