På menyn – bästa bolognese - By RUM
Annons
Mat & Dryck

På menyn – bästa bolognese

När vännerna Jason Diakité, Harald Wachtmeister och Joel Åhlin sökte efter the köttfärssåsrecept insåg de att det är en maträtt med tydlig identitet men utan ett rätt sätt att göra den, och skrev en hel bok på ämnet. Köttfärssås är en hyllning i bokform till vår livslånga vän köttfärssåsen och ur den bjuder Jason, Joel och Harald oss på tre rätter helt perfekta i gråa januari.

Annons

Valnöt- och svampragu
Denna unika köttfärssås innehåller inget kött. Finhackade svampar och valnötter lurar ögat – och gommen!

4-6 PORTIONER
1 morot
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
2 vitlöksklyftor
200 g skogschampinjon
100 g shiitake
100 g ostronskivling
1 näve torkad, mortlad trattkantarell
1 tsk råsocker
100 g skalade och finhackade valnötter
80 g tomatpuré
1 cascabel chili (men vilken som eller ingen alls går också bra)
2 lagerblad
finriven muskotnöt (efter smak)
1 dl vitt vin (efter smak)
1 dl utspädd grönsaks- eller svampfond
en nypa torkad timjan
en nypa torkad oregano
salt & nymald svartpeppar

Annons

Det är mycket att hacka. Både svampen, valnötterna, morötterna, löken och sellerin i precis lagom finhackade bitar.

Hetta upp oljan på medelvärme och bryn svampen länge och väl tills fin färg infunnit sig på allt svamphack. Detta kommer att locka ut smakerna ur svampen och blir umamibasen av din sås. Tillsätt sedan lök och råsocker.

Bryn i 5 minuter innan du lägger till morot, selleri och vitlök. Lägg i dina finhackade valnötter. Tillsätt tomatpuré, vin, lagerblad, fond, timjan och oregano.

Låt puttra i minst 40 minuter. Tillsätt mer vätska vid behov. Smaka av med salt och peppar. Servera med äggfri pasta om du tillämpar växtbaserad kost. En tunnare typ av pasta som till exempel tagliatelle eller pappardelle gör att texturen från såsen framhävs.

Panerad hjärtsallad
Dessa små rackare serveras bäst
som förrätt och äts med händerna.

4-6 PORTIONER
2 hjärtsalladshuvuden

FRÖBLANDNING
1 msk chiafrön
2 msk hela linfrön
1 msk vita sesamfrön
1 msk hampafrön
1 msk fänkålsfrön
salt & peppar

DRESSING
2 äggulor
4 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
salt & peppar

Annons

Annons

Riv försiktigt av hjärtsalladen från roten. Om du känner att salladen är för mjuk, lägg i isbad i 20 minuter och låt sedan torka inslagna i en ren handduk eller centrifugera. Blanda ihop fröblandningen i en tallrik med höga kanter. Blanda dressingen i en skål. Doppa sedan ovansidan av varje salladsblad i dressing och se till att hela ytan täcks, doppa sedan i fröblandningen så att bladets ovansida täcks helt. Lägg med den panerade sidan upp på ett fint fat.

Annons

Affogato
En kula glass som får smälta i en kopp varm espresso är väl ändå en genialisk grej.

1 PORTION
1 kopp espresso
1 kula vaniljglass

En av de enklaste desserterna om du har en espressobryggare och lite vaniljglass i frysen. Har du inte provat lär du inte bli besviken. Lägg en kula vaniljglass i botten av ett litet glas, fyll på med en enkel espresso. Klart!

Ur Köttfärssås 
av Jason Diakité, Harald
Wachtmeister och Joel Åhlin
Foto Fredrik Skogkvist
Mondial

Annons