Få saker är så vackra som franska bakverk. ”De är lite finare än andra bakelser”, säger bagaren Mia Öhrn som i sin bok Franska bakverk har gjort sitt bästa för att förenkla och anpassa alla fantastiska recept så att vi kan baka franskt hemma. Tips och tricks på hur vi lyckas med originalen – men också förslag på hur vi enkelt varierar de klassiska recepten – bon appétit!

Croissants aux amandes
(mandelcroissant)
Croissants aux amandes görs på dagsgamla croissanter som fylls med mandelkräm och gräddas i ugnen. I detta recept används skållade och skalade sötmandlar, men du kan också använda färdigskalade mandlar eller oskalade mandlar eller mandelmjöl. Ta första bästa mandelprodukt du får tag på helt enkelt!
Till 6 croissanter
SOCKERLAG
2 msk strösocker
2 dl vatten
MANDELKRÄM
100 g sötmandlar, skållade och skalade
1 dl strösocker
1 krm salt
100 g rumsvarmt smör
2 ägg
DU BEHÖVER OCKSÅ
6 dagsgamla croissanter
flagad mandel
florsocker
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Sockerlag: Koka ihop socker och vatten och låt koka någon minut. Låt svalna.
Mandelkräm: Mixa mandel, socker och salt i en matberedare. Tillsätt äggen ett i taget och mixa ihop till en kräm.
Dela croissanterna på mitten och doppa halvorna i sockerlagen. Låt droppa av lite.
Lägg croissanterna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Bred eller spritsa lite mandelkräm i den undre delen av varje croissant. Lägg på toppen och bred eller spritsa ett ganska tunt lager ovanpå. Strö över flagad mandel.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills mandelkrämen fått lite färg. Låt svalna lite och pudra sedan med florsocker. Servera ljumma eller avsvalnade.

Clafoutis aux cerises
(körsbärspudding)
En clafoutis är lite som en ugnspannkaka. En populär och lättgjord pudding. Här används urkärnade körsbär på burk, men det finns även frysta körsbär i välsorterade butiker. Råkar du ha ett körsbärsträd och det är säsong så är det självklart allra godast.
Cirka 6 portioner
300 g urkärnade körsbär
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl (60 g) vetemjöl
1 krm salt
1/2 dl crème fraiche eller visgrädde
2 1/2 dl standardmjölk
2 tsk vaniljsocker
25 g smält smör
smör till formen
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Smörj en ugnsfast form. Den form som används här är 14×17 cm. Då blir det en ganska tjock pudding, men det går självklart också att använda en vidare form. Häll upp körsbären i formen.
Vispa ägg och socker lätt. Mät upp mjöl och salt, sikta och vispa ner det i smeten. Vispa även ner crème fraiche, mjölk, vaniljsocker och smält smör. Smeten blir lös, men det är precis som det ska vara.
Häll smeten över körsbären i formen och grädda mitt i ugnen 40–50 minuter. Låt svalna lite och servera ljummen, gärna tillsammans med glass eller lättvispad grädde.
Variera! Istället för körsbär kan du göra clafoutis med till exempel plommon, persikor, äpplen, fikon eller hallon.

Ur Franska bakverk
av Mia Öhrn
Foto Ulrika Ekblom
Natur & Kultur