Ju fler kastruller desto krångligare soppa? Enklare är i alla fall att laga hela rätten i en panna. Supergott dessutom. Få mer tid åt annat och bjud på läcker mat från Julia Tuvessons bok Plåtmat – grönt i en långpanna.

Bombayfries med gröna linser och kryddig tomatsås
4 portioner. Tid 20 minuter. Ugn 225 grader.
Ett av de bästa tillbehören jag vet är rostad bombaypotatis. Vanligtvis äter jag den som topping till linsgrytor och soppor men nu har jag istället gjort en middagsrätt av denna favorit.
BAS
ca 1,2–1,5 kg potatis
200 g grönkål, i bitar (utan stjälk)
KRYDDMARINAD
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk curry
2 tsk svarta senapsfrön
1 tsk flytande honung
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
KRYDDIG TOMATSÅS
1 förpackning finkrossade tomater á 400 g
1 tsk garam masala
1 krm chiliflakes
1 stor vitlöksklyfta, riven
1 tsk flytande honung
salt och svartpeppar
TOPPING
1 förpackning kokta gröna linser á 285 g, sköljda och avrunna
1 dl grovhackad färsk koriander
1 lime, klyftor
1 dl naturell fet yoghurt
Bas: Skölj potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem på en klädd plåt. Blanda ingredienserna till marinaden och fördela jämnt över potatisen. Rör om ordentligt. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Vänd på klyftorna, lägg på grönkålen och rosta i ytterligare 5 minuter tills potatisen är mjuk inuti och grönkålen har blivit krispig.
Sås: Värm tomatkrosset i en kastrull. Krydda med garam masala, chiliflakes och vitlök. Låt puttra på medelvärme medan plåten står i ugnen, 10–15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med lite honung, salt och peppar.
Topping: Toppa potatis och kål med linser, koriander, limeklyftor, yoghurt och tomatsås.

Broccolisoppa med kokosmjölk och grön curry
4 portioner. Tid 30 minuter. Ugn 200 grader.
Den här broccolisoppan är en av mina bästa skåprensarmiddagar. Samtliga ingredienser, förutom huvudingrediensen, är skåpvaror med lång hållbarhet. Se till att alltid ha kokosmjölk och currypasta hemma så kan du trolla fram en soppa på ingenting.
BAS
500 g broccoli med stam
1–2 msk rapsolja
400 g kokosmjölk
1 lime, saft
1/2–1 msk grön currypasta
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta, riven
3 dl vatten + till spädning
salt och svartpeppar
Bas: Skölj av broccolin och dela den i mindre bitar, inklusive stammen. Lägg broccolin på en klädd plåt, ringla över oljan och salta. Rosta i mitten av ugnen i 15–20 minuter tills broccolin är mjuk. Hur lång tid det tar för broccolin att bli klar beror på hur stora bitar du har skurit. Koka upp kokosmjölk, limesaft, currypasta, buljong, vitlök och vatten i en kastrull. Tillsätt broccolin och mixa slätt. Tillsätt mer vatten tills du har den konsistens på soppan som du vill ha. Smaka av med salt och peppar.
Topping: Servera soppan med så många toppingar du orkar göra, exempelvis rostade fröer och nötter eller smulad fetaost.
Färgprincipen: Komponera gärna din plåtsoppa enligt färgprincipen. Den innebär att du rostar råvaror i samma färg, till exempel tomater och paprika, palsternacka och äpple eller broccoli och zucchini. Smaksätt och berika soppan efter samma princip genom att tillsätta röda linser, soltorkade tomater eller harissa i den röda soppan och grön curry, pesto eller gröna ärtor i den gröna. Låt även toppingen gå i samma färg som soppan om du vill.

Marängsviss på plåt med dulce de leche, grädde, hasselnötter och banan
9 stycken. Tid ca 2 timmar. Ugn 100 grader.
Ja, det här är sannerligen ingen rätt som man lagar om man har bråttom – men för att lägga något på plussidan så sköter marängerna sig själva i ugnen. Sedan är det bara att toppa med allt som man tycker är gott. En marängsviss 2.0!
BAS
1 1/2 dl kikärtsspad (från 1 förpackning kikärtor á 400 g)
1 tsk citronsaft
2 dl strösocker
SÅS
1 burk dulce de leche á 400 g
chokladsås
TOPPING OCH TILLBEHÖR
2 dl grädde, vispad
2 bananer, tunt skivade
1/2 dl finhackade hasselnötter
ev 50 g mörk choklad, riven
Bas: Vispa kikärtsspad och citronsaft till ett fluffigt skum med en elvisp i en ren och torr bunke. Tillsätt lite socker i taget under konstant vispning tills du kan vända formen upp och ner utan att smeten åker ur. Lägg marängen i nio jämnstora bollar på en klädd plåt. Grädda 45–55 minuter, beroende på hur stora maränger du har gjort. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme i ytterligare 1 timme, gärna över natten med stängd ugnslucka.
Topping och tillbehör: Lägg en klick dulce de leche på varje maräng. Toppa med grädde, banan, nötter, chokladsås och riven choklad. Servera direkt från plåten!
Dulce de leche
Om du vill koka en egen dulce de leche så går det utmärkt att göra medan marängerna är i ugnen. Lägg 1 burk sötad kondenserad mjölk i en kastrull, men ta bort etiketten först så att du inte får klister i kastrullen. Häll på vatten så att det täcker burken och låt koka i ca 2 timmar. Se till att den hela tiden är täckt med vatten. Låt burken svalna innan du öppnar den.

Ur Plåtmat – grönt i en långpanna
av Julia Tuvesson
Norstedts
Publicerad i Rum Hemma 3-2022