På menyn – mat som gör gott för själen - By RUM
Annons
Mat & Dryck

På menyn – mat som gör gott för själen

Vårvinter i sikte och suget efter att äta mat som både smakar och gör gott är som allra störst. Bjud på färgsprakande rätter från inspirerande boken Food Retreat.

Annons


Maxad havregrynsgröt
Frukost för mästare? Antagligen. Här havregryn som boostats med nötsmör, blåbär och mosad banan.

2 PORTIONER
2 dl havregryn
1 msk solroskärnor
2 dl havremjölk
ca 1 1/2 dl vatten
1 dl frysta blåbär
1 banan, mosad
1 msk nötsmör
2 msk granola,
rostade nötter eller frön
2 msk färska blåbär

Koka ihop havregryn, solroskärnor, havremjölk och vatten till en gröt, tillsätt blåbär.

Toppa gröten med mosad banan, nötsmör, granola och färska blåbär. Servera gärna med havremjölk.

Tofubowl med sojapicklat ägg

2 PORTIONER
100 g sobanudlar
1 pkt silkestofu (300–350 g)
1 dl maizena eller potatismjöl
1 msk olja
100 g valfri svamp
100 g spenat, blancherad
50 g lila kål, strimlad
2 sojapicklade ägg
1 msk rostade sesamfrön
1 dl goma dare (se nedan) eller valfri sås

Koka sobanudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Kyl av nudlarna i kallt vatten och ringla över lite olja så de inte klibbar ihop. Skär tofun i mindre bitar och vänd i maizena. Stek dem krispiga i matolja. Stek svampen gyllenbrun och lägg alla ingredienser i en skål. Toppa med rostade sesamfrön och goma dare eller valfri sås.

Annons

GOMA DARE-SÅS, ca 1 dl
100 g tahini
100 g sesamfrön, mortlade
ó dl vatten
2 msk mirin
3 msk japansk soja
1 citron, pressad saft
1 krm chilipulver

Blanda tahini, sesamfrö och vatten till en sås. Tillsätt resterande ingredienser.

Bönspaghetti med rödbetspesto & hasselnötter
Den här pestovarianten är supergod med hasselnötter, rapsolja och lagrad ost – och får en underbar färg av de kokta rödbetorna. Våga testa att byta ut den vanliga pastan mot bönpasta, det är ett bra komplement!

4 PORTIONER
280 g spaghetti
2–3 stora rödbetor (ca 250 g)
3 msk skalade hasselnötter
2 msk lagrad svensk ost
1 vitlöksklyfta
2 msk neutral rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
2 msk näringsjäst, t ex bjäst
salt och nymald svartpeppar
1 bit parmesan eller lagrad svensk ost
huvudsallad

Koka rödbetorna mjuka och skär dem i mindre bitar. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Riv ost och vitlök på ett rivjärn. Lägg allt i en matberedare och mixa till en pesto. Smaksätt med salt och peppar.

Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Blanda pastan med peston, toppa med mer ost och servera med huvudsallad och äppelcidervinäger.

Annons

Brownie med avokadoganache
Chokladkaka som är bra för dig på riktigt. Finns det? Ja, avokado, dadlar och nötter är hemligheten.

Annons

8 PORTIONER
1 dl valnötter
1 dl hasselnötter
2 dl dadlar utan kärna
1/2 dl kakao
1 nypa salt
1 tsk vatten
1 mogen avokado
1 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
3 msk kakao
3 msk lönnsirap eller honung
valnötter
fikon
havssalt

Mixa alla ingredienser till brownien till en kladdig massa. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform och tryck ut massan jämnt i botten. Plasta och ställ in i kylen tills den stelnat helt. Du kan också ställa den i frysen, men då behöver den tina innan du brer på ganachen i nästa seg.

Annons

GANACHE
Dela avokadon och skrapa ur köttet. Mosa med en gaffel till en kräm. Smaksätt med övriga ganacheingredienser. Bred ut ganachen på kakan, skär den i bitar och toppa med valnötter, fikon och lite havssalt.

Ur Food Retreat
av Frida Ronge
Foto Simon Bajada
Natur & Kultur

Publicerat i Rum Hemma 2-2022

Annons