På menyn – tång och strandväxter - By RUM
Annons
Mat & Dryck

På menyn – tång och strandväxter

Att våra svenska vatten bjuder på många läckerheter är sedan gammalt, men visste du att även havsbotten och stränderna är fulla av både goda och nyttiga råvaror? I Plocka tång och strandväxter guidar Linnéa Sjögren och Karolina Martinson oss till en modern matupplevelse med allt vad stranden har att erbjuda.

Annons

Tångtacos
Tacos av tång? Jodå, det går alldeles utmärkt och kanske är det en ny fredagsklassiker. Här fyllda med friterad torsk i rörhinna. Det är också gott att fritera svensk eldost på samma sätt.

8 TORTILLARÖD ”TÅNG-DAN-BING”
200 g (3 dl) vetemjöl
1–2 msk finmalda flingor av sockertång eller fingertång
2 dl kokande vatten, ev. mer om degen känns för hård
sesam- eller rapsolja
eventuellt lite salt

FRITERAD TORSK I RÖRHINNA
120 g torsk, sej eller kolja per person i ca 3×2 cm stora bitar
rörhinna, färsk eller fryst tinad
maizenamöl
neutral olja till fritering
salt

Annons

Tång-dan-bing: Blanda mjöl och tångflingor i en skål. Häll det kokande vattnet över mjölet och rör med degkrokarna tills degen samlar sig till klumpar. Häll ut på bakbord och knåda några minuter tills degen är slät. Låt vila invirad i plast 30 minuter.

Dela degen i 8 lika stora bitar. Forma runda bollar och platta till dem som puckar. Pensla puckarna generöst med olja och lägg dem på varandra två och två. Kavla ut varje ”dubbelpuck” så tunt du kan.

Stek bröden i en stekpanna på medelhög värme till fin stekyta. Vänd och stek andra sidan. Dra försiktigt isär de två bröden från varandra och fyll med valfri fyllning.

Friterad torsk: Skölj rörhinnan så att den blir ren från sand och smådjur. Blanda salt i sista sköljvattnet, så får den tillbaka sin smak av hav. Kläm ur så mycket vatten du kan och lägg rörhinnan mellan två handdukar och klappa den torr.

Annons

Blanda ner maizenamjöl med lite salt i rörhinnan så att det täcker. Skaka bort överflödet. Packa in fiskbitarna i rörhinnan som små paket med snören runt. Försök behålla fluffet i rörhinnan.

Värm oljan till cirka 160 grader i en kastrull. Fritera 4–5 bitar i taget tills rörhinnan är bubbligt grön och fisken är genomlagad. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Dinkelknäcke med tång & rödbeta
Rödbeta och tång av olika slag är riktigt goa smakkompisar. Bäst färg och smak får rödbetsjuicen om du gör den i en råsaftcentrifug.

6–8 BRÖDKAKOR
2 dl rödbetsjuice
2 dl havremjölk eller standardmjölk
1/2 pkt jäst
eventuellt 1 msk honung
2 tsk salt
1 msk olivolja
8–10 dl siktat dinkelmjöl
2 msk torkad och mixad sockertång
ca 3 msk blandade frön, t.ex. vita och svarta sesam- eller rapsfrön
ca 2 msk smulade flingor av torkad rörhinna
ca 2 msk tång- eller flingsalt

Ljumma rödbetsjuice och mjölk till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honung och salt och häll på lite av degvätskan, rör så att jästen löses upp. Tillsätt resten av degvätskan, olja, mjöl och sockertång. Börja med
8 dl mjöl och öka om det behövs. Degen ska bli smidig, inte för kladdig och inte för stabbig. Låt jäsa under bakhandduk 2 timmar i rumstemperatur.

Annons

Sätt ugnen på 190 grader. Dela degen i 6–8 bitar. Kavla ut bitarna tunt på mjölat bakbord med mjölad kavel. Flytta över till bakplåtspapper och kavla lite till så tunt du kan.

Strö över frön, smulad rörhinna och salt. Ta några tag med kaveln så att frön och tång fäster ordentligt.

Annons

Skär degen i rutor innan du gräddar den, eller grädda en hel kaka och bryt i bitar efteråt.

Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter. Kolla och känn när de har fått fin färg och känns torra. Helt spröda blir de först en stund efter att de har kommit ut ur ugnen. Du kan också eftertorka bröden över natten på 40 grader med öppen ugnslucka om det behövs.

Kanderad sockertång
Kanderad sockertång är vacker som bärnstensfärgat glas och gör sig fint på desserter. Här är det viktigt att använda väldigt ung och späd tång. Är den för grov blir slutresultatet segt. För att få tången riktigt krispig ända in i kärnan kan du ibland behöva torka den i ugnen efter friteringen.

Annons

Späd sockertång
Neutral olja till fritering

SOCKERLAG
250 g strösocker
1 1/4 dl vatten
1/2 msk glukos
lite pressad citronjuice

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm tills sockret har lösts upp. Klipp tången i 5–10 cm breda remsor. Lägg remsorna i sockerlagen och sjud 8–10 minuter. Ta upp den ur lagen med en kökspincett och låt svalna. Värm oljan till 160 grader. Doppa snabbt ner några få sockertångsbitar i taget. Lyft upp innan de får för mycket färg.

Psst! Receptet till dulce de leche-glassen hittar du i boken!

Ur Plocka tång och strandväxter
av Linnéa Sjögren och Karolina Martinson
Foto Fanny Rådvik
Natur & Kultur

Publicerat i Nya Rum 2-2022

Annons