På menyn – värmande decemberbak - By RUM
Annons
Mat & Dryck

På menyn – värmande decemberbak

”Kakor är kärlek, värme och trygghet. Det finns så mycket i ordet kaka jag tycker om.” Så inleder Petrus Jakobsson, bakom populära Bageri Petrus, sin nya kakbok Kakfatet. Väldigt fint tycker vi, som gärna bakar dessa tre klassiska kakor Petrus-style.

Annons

Kringla
Kringlan är symbolen för bageri och det känns extra fint att bjuda på en småkaka som är mer arbetad än rund.

CA 30 KAKOR
125 g kylskåpskallt smör, tärnat
120 g vetemjöl
30 g grovt fullkornsmjöl
3 g (1/2 tsk) salt
40 g crème fraiche
strösocker att doppa i

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Hacka ihop smör, mjöl, salt och arbeta ihop degen på bordet. Knåda in crème fraiche till en smidig deg. Dela degen i kakbitar à 10–15 g.

Dofta mjöl på bänken och rulla ut kakorna till cirka 15 cm långa, smala stänger och forma till kringlor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Är degen svårjobbad kan du plasta in den och lägga i kylen en stund.

Baka kakorna mitt i ugnen 8–10 minuter, tills de är gyllenfärgade. Doppa kringlorna i socker när de fortfarande är ljumna.

Annons

Syltkaka
Regenten över alla småkakor, både till smak och utseende. Den lilla syltklicken drar blicken till sig där den ligger land alla andra kakor i fyra nyanser av brunt.

CA 60 KAKOR

HALLONSYLT
(det blir mer sylt än till bara kakorna)
500 g färska eller frysta hallon
300 g strösocker
15 g (1 msk) pressad citronsaft

SYLTKAKOR
250 g kylskåpskallt smör, tärnat
125 g rårörsocker
10 g (1 msk) vaniljpulver
5 g (4 krm) salt
185 g vetemjöl
185 g siktat fullkornsmjöl

HALLONSYLT
Sterilisera burkar i ugn på 100 grader 10 minuter. Väg upp hallon, socker och citronsaft i en kastrull och låt koka upp. Skumma av och rör då och då. Koka tills sylten har en temperatur på 106 grader.

Häll upp sylten i de steriliserade burkarna. Gör du det efter konstens alla regler ska de hålla 2 år oöppnade i rumstemperatur.

SYLTKAKOR
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Annons

Blanda smör, socker, vaniljsocker och salt i en bunke. Arbeta in mjölet, det tar en liten stund för hand. Knåda och nyp ihop till smidig och jämn deg.

Dela degen i bitar à 8–10 g. Rulla bitarna runda och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tryck ett rejält hål med tummen och fyll hålet med sylt. Tänk nästan lika mycket sylt som kaka. Nästan.

Baka cirka 10 minuter i ugnen, till de fått fin färg.

Annons

Sockerkaka
Restaurang Volts (R.I.P.) sockerkaksrecept borde ersätta de flesta tidigare skrivna på denna ofta halvbra kaka. Hemligheten med det här receptet är att det inte är en korrekt sockerkaka. Originalreceptet innehåller vårbrodd (kallas även vaniljgräs), men det går också bra att använda vaniljstång.

Annons

1 SOCKERKAKA ELLER 2 SMÅ
(det senare är att föredra, det finns en risk att kakan i klassisk storlek faller ihop lite i ugnen)
65 g smör
ev 2 vårbrodd alt 1/4 vaniljstång, urskrapade frön och stång
130 g äggvita
140 g strösocker
1 nypa salt
65 g fullkornsvetemjöl
smör till formen/formerna
ströbröd

Med vårbrodd: Smält smöret och lägg i gräset, plasta kastrullen och ställ på en varm plats, vid ett element eller uppe på kylen, och låt dra över natten.

Om du använder vanilj: Smält smöret och tillsätt vaniljfrön och –stång. Låt dra medan du fortsätter med resten av receptet.

Sätt ugnen på 180 grader varmluft, kakan vill in i ugnen så fort den är i formen.

Annons

Smörj 1 sockerkaksform (cirka 1 liter), eller 2 mindre formar, rikligt med smör och bröa.

Vispa upp äggvitan för hand eller med elvisp till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget. När allt socker är i gör du det klassiska testet att lyfta bunken över huvudet, helst någon annans huvud.

Häll i det smälta, men inte varma, smöret lite i taget och vänd runt med slickepott. Tillsätt salt, sikta i mjölet och vänd runt till en jämn smet.

Stjälp upp smeten i formen/formerna och baka mitt i ugnen 20–25 minuter för stor form, eller 15–20 minuter för 2 mindre formar. Vänta en liten stund efter att kakan är klar med att vända den.

Ur Kakfatet av Petrus Jakosson
Foto Osman Tahir
Natur & Kultur

Annons