3 tips för dig som vill skaffa orangeri - By RUM
Annons
Trädgård

3 tips för dig som vill skaffa orangeri

Är du sugen på att bygga ett orangeri i trädgården inför nästa odlingssäsong? Då är det hög tid att börja planera! Experten Björn Bergström delar med sig av sina bästa tips.

Annons

3 tips från Björn Bergström, Garden & Greenhouse.

1. Vilken typ av orangeri ska jag satsa på?
– I dag är orangerier mer som en kombination av växthus och uterum. Det viktigaste är att de ska vara utrustade med isolerande dubbelglas för att ekonomiskt kunna hållas uppvärmda under vintermånaderna.

2. När på året ska jag börja planera för mitt orangeri?
– Räkna med 3–4 månader för mark- och murarbete, leveranstid och montering för ett dubbelglasat orangeri i hög kvalitet. Eventuellt kan bygganmälan eller bygglov behövas, det är alltid bäst att kontrollera med kommunen vad som gäller. Så den absolut bästa tiden att börja planera, beställa ett nytt orangeri och anlita markanläggare är redan under januari/februari om man säkert vill ha orangeriet på plats till våren.

3. Hur bör orangeriet placeras?
– Är odling och vinterförvaring det primära är det bra om långsidan på orangeriet är placerad i söderläge. Ska orangeriet mer användas som väderskyddat uterum för umgänge och fest är placering mot söder inte lika viktig. Det kan då till och med vara bra med ett skuggande träd i närheten som solskydd under de där riktigt varma sommardagarna.

The Cape Cod Orangery, Garden & Greenhouse.

Publicerad i Rum Ute nr 1-2020

Annons