Bella Linde bjuder på tips från mästarnas trädgårdar - By RUM
Annons
Trädgård

Bella Linde bjuder på tips från mästarnas trädgårdar

I boken Mästarnas Trädgårdsrum besöker journalisten och författaren Bella Linde nio stycken landskapsarkitekter och andra trädgårdsgenier för inspiration och tips från mästarna.

Annons

Foto: Gabriella Dahlman

Nio trädgårdsexperter, alla med sina egna uttryck och förutsättningar, öppnar i Mästarnas Trädgårdsrum (Arena) upp grindarna – eller som i ett av fallen, balkongdörren – till sina grönskande trädgårdar och uterum. In kliver journalisten Bella Linde tillsammans med fotografen Gabriella Dahlman, och genom dem får även vi följa med och inspireras.
– Vi får komma in i privata trädgårdar där de verkligen har skapat olika rum. Oavsett om det är en liten koloniträdgård eller ett gigantiskt landskap så har de jobbat med rumsbildning. Det har varit väldigt mycket njutning att få gå in i de här rummen – att vara där och dessutom få goda råd och idéer från de här mästarna, säger Bella Linde.

Öppning in till trädgård ur boken "Mästarnas trädgårdsrum"
Annons

”Oavsett om det är en liten koloniträdgård eller ett gigantiskt landskap så har de jobbat med rumsbildning”

Omslag till Bella Lindes bok "Mästarnas trädgårdsrum"

Vad är det för trädgårdar vi får besöka? Hur såg urvalsprocessen ut?
– De har alla väldigt olika karaktär. Där finns köksodlingar, en allmogeträdgård, någon villaträdgård, en vild naturträdgård. Det var viktigt för oss att få bra spridning, så att inte alla trädgårdarna skulle vara likadana. Däremot råkade det bli så att alla ligger i Skåne. Det var inte alls meningen, men många trädgårdsmänniskor dras dit eftersom växtzonen inbjuder till det. Och vem vet, kanske får vi möjligheten att utforska ett annat geografiskt område i något kommande projekt!

Växthus ur boken "Mästarnas trädgårdsrum"
Trädgårdsplanering ur boken "Mästarnas trädgårdsrum"

”Om man först ser till att ha en gedigen grund kan man fläska på med färg sen. Lite som när man renoverar ett hus eller lägger en snygg make-up!”

Trädgårdsgång ur boken "Mästarnas trädgårdsrum"

Nu när du har besökt och pratat med alla de här trädgårdsproffsen, har du själv lärt dig något nytt om trädgård och trädgårdsplanering?
– En sak jag lärde mig är hur viktigt det är att tänka smart kring vatten. Att man inte ska vattna trädgården med rent, kommunalt dricksvatten, utan hitta andra lösningar. Vi besökte bland annat trädgårdsingenjören Eva Mathiason i Brantevik som jobbar med att samla och skörda regnvatten, och odlar på ett sätt som gör att marken inte torkar ut. Man kan exempelvis placera häckar där de bryter vinden så att den inte torkar ut marken och plantera märktäckande växter som håller kvar vattnet i jorden. Flera hade fantastiska konstruktioner för att samla regnvatten – ett vanligt tak kan samla kubikmeter med vatten under en regnskur! Jag lärde mig också mycket om biologisk mångfald och hur viktigt det är att inte tukta och rensa för mycket i trädgården, och att plantera växter som pollinatörerna tycker om. Sedan lärde jag mig att en trädgård kan se ut precis hur som helst, och om man först ser till att ha en gedigen grund kan man fläska på med färg sen. Lite som när man renoverar ett hus eller lägger en snygg make-up!

Vad hoppas du att man ska ta med sig efter att ha läst boken?
– Lust, kunskap och inspiration! Och insikten om att man i slutändan gör som man vill. Kanske även att drömmar inte alltid måste besannas, utan att det är härligt att bara få drömma lite.

Bellas tips inför trädgårdsplaneringen

1. Kolla på omgivningarna – hur ser ditt hus och grannarnas trädgårdar ut? Man behöver så klart inte kopiera grannen, men det kan hjälpa att vara medveten om hur miljön runt omkring ser ut för att skapa en trädgård som smälter in i området.

2. Ta hänsyn till ståndorten! Det vill säga de naturliga förutsättningarna på din tomt. Ligger trädgården i ett torrt och blåsigt läge – välj inte lundväxter. Bor du på en skuggig plats med mycket fukt finns det däremot fantastiska förutsättningar för en lundträdgård, medan det kanske inte funkar med solälskande kryddor.

3. Använd rätt jord. Kläm inte bara ner plantorna från handelsträdgården direkt i marken, de är ofta inte planterade i en jord som är optimal för just den växten. Se istället till att använda jord som passar växtens behov.

4. Kolla på grannen – igen! Det kan vara bra att ta hänsyn till grannens tomt när du planerar var du ska placera saker i din egen trädgård. Du vill exempelvis inte ha sittplatser precis intill grannens soptunna. Eller för den delen – anlägga din kompost intill grannens middagsbord.

Bella Linde i trädgården
Bella Linde. Foto: Lena Granefelt
Annons