Besök en trädgård i sommar! - By RUM
Annons
Trädgård

Besök en trädgård i sommar!

Ekologisk odling, spännande idéträdgårdar, självplock av snittblommor och gårdsbutiker – vi guidar till 8 trädgårdar och odlingar, landet runt, att besöka i sommar. Trädgårdssafarit kan börja!

Annons

Text: Rum Ute-redaktionen
Foto ovan: Angelica Söderberg

Öland
1. Capellagården
Varje sommar formger folkhögskolans elever på Capellagården i Vickleby spännande idéträdgårdar. Skolan har också ekologisk grönsaksodling, ett rosarium och ett omfattande buddlejabibliotek. Här kan du handla plantor eller hitta något vackert i hantverksbutiken, se en utställning eller äta en lunch gjord på nyskördade grönsaker i sommarkaféet. Allt är vackert, omsorgsfullt hantverksmässigt och så inspirerande att man genast får lust att anmäla sig till någon av skolans gröna sommarkurser. 
Info: capellagarden.se

Blommor på Fiddekulla gård
Blommor till självplock på Fiddekulla.
Trädgårdsbutik på Fiddekulla gård
Trädgårdsbutiken på Fiddekulla är packad med produkter för trädgårdsälskaren.

Småland 
2. Fiddekulla
På en gård i skogen utanför Vissefjärda bor blomsterbönderna Cecilia och Lovisa Wendt. Gården drivs enligt parollen småskalighet och hållbarhet. Förutom gårdshundarna Tassa & Ponyo, ett okänt antal höns och två hästar är platsen ett prunkande paradis under högsäsongen. I ladan är det packat med produkter för trädgårdsälskaren. Här kan du också be om en sax för självplock av snittblommor i säsong.
Info: fiddekullatradgard.se

Halland 
3. Blomsterfarmen, Bröndome, Vallda
Plocka din egen blombukett från en ekologisk blomsteråker i säsong med start i juli tills dess att frosten sätter stopp. I odlingen används varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Eva Nyström ser till att den biologiska mångfalden gynnas med många olika sorters blommor som uppskattas av våra vänner insekterna. Användningen av kompost och naturgödsel ger ett hållbart odlingssätt, helt enkelt. 
Info: blomsterfarmen.se

Blomsterfarmen i Halland
Foto: Lisa Ising

Värmland
4. Sommarlinden
Redan som barn älskade Riekje van Zanten blommor och ”lekte” trädgård. På blomstergården Näbbåsen i byn Vike utanför Kristinehamn har leken blivit verklighet. Här odlar Riekje och hennes man Bert Egberink snittblommor för självplock utan kemikalier. Sortimentet är luktärter, solrosor, mynta, sommarphlox, zinnia, cosmos, lejongap, rudbeckia, cerinthe, praktvädd, ranunkel, malva, dahlia och tulpaner. Här finns även kurser i spiralbindning.
Info: sommarlinden.se

Café och restaurang på Hornuddens trädgård
Hornuddens trädgård bjuder på grönska, läcker mat och vackra vyer.

Södermanland
5. Hornuddens trädgård
På Aspö utanför Strängnäs bor Karin och Mats Sjöstedt. De har odlat ekologiskt sedan 1988. Deras målsättning är att skapa ”En trädgård som vill bidra till en bättre värld för kommande generationer”. På Hornudden odlar och äter man ekologiskt. Själva anläggningen drivs av ett kretsloppstänk där man tar tillvara restprodukter från köket och även värmer hela anläggningen med sjövärme. I gårdsbutiken hittar du lokala ekologiska produkter, såväl som husets egenproducerade och prisbelönta cider. Under säsong finns tomater, gurka och andra nyskördade grönsaker.
Info: hornudden.net

Mat från Hornuddens restaurang
Njut av lokalodlad mat från restaurangen på Hornudden.
Växthus i Rosenhills trädgård
Slå dig ner för en fika i växthuset i Rosenhills trädgård. Foto: Angelica Söderberg
Café och trädgård på Rosenhill
Följ skyltarna mot trädgårdsnjut! Foto: Angelica Söderberg

Stockholm
6. Rosenhill
Vill du ha mycket av allt kan du åka förbi Rosenhills Trädgård. Här kan man äta lunch, strosa i trädgården, kanske dansa, lyssna på livmusik eller musta äpplen. Rosenhill levererar mängder av kål, äpplen och smultron under sommarsäsongen. Allt under övervakning av trädgårdsmästaren Johanna O. Imrick som med säker hand sköter de kravcertifierade odlingarna. Här odlas också snittblommor som du kan plocka med dig hem. I butiken samsas ekologiska matprodukter från gårdar i närområdet. 
Info: rosenhill.nu

Annons
Kliv in i en av landets vackraste parker – Wij trädgårdar!

Gävleborg
7. Wij Trädgårdar
Enligt beskrivningen är Wij en ”glänta i skogen fylld av upplevelser för alla dina sinnen och i ständig utveckling”. Den räknas som en av landets vackraste parker och ligger 25 minuter med bil från Gävle. I trädgårdsköket serveras närproducerad och ekologisk mat där en stor del av det som ligger på tallriken odlas i den egna köksträdgården. Här anordnas temadagar om hälsa, landskap och rosor varvat med odling, mat, konst och hantverk. Den stora parken omfattar Rosträdgården, Örtagården, Köksträdgården, Landskapsparken, Skogens trädgård och Barnens trädgård. Trädgårdshandel med blommor och lokalproducerat hantverk. 
Info: wij.se

Annons

Lappland
8. Fjällbotaniska Trädgården
För dig som gillar att vandra i fjällen finns den lilla diamanten Fjällbotaniska trädgården i Hemavan. Där finns en fantastisk samling fjällväxter och trädgårdens pedagogiska ambitioner gör den till ett bra besöksmål för alla som önskar förkovra sig i kunskaper om alpiner. Här växer mellan 400 och 500 inhemska arter, men även visst växtmaterial som vanligtvis hör hemma i bergstrakter i andra delar av världen.
Info: fjallbotaniska.se

Publicerad i Rum Ute nr 4-2020

Annons