Blomstrande jul – bokklappar som gör trädgårsdvännen glad - By RUM
Annons
Trädgård

Blomstrande jul – bokklappar som gör trädgårsdvännen glad

Blivande klassiker, nyupplagor och dolda pärlor. Lägg en hård klapp under granen och gör trädgårdsvurmaren glad.

Annons


FÄRGSTARK TRÄDGÅRDSMÄSTARE
En annan slags trädgård
Av Emily Bratt, Polaris Fakta

Trädgårdsmästaren Emily Bratt är en drivande kraft inom slow flowers-rörelsen i Sverige och utmanar och ifrågasätter traditionella trädgårdsnormer i både handling och skrift. Nu har hennes idéer blivit en bok med undersköna bilder av Lisa Jacoby. En annan slags trädgård handlar om hur man kan få en trädgård att blomstra året runt med snittblommor att fylla sitt hem med. Boken uppmuntrar läsaren till det lokalt odlade och att se skönheten i varje årstid. ”Att dela in alla växter utifrån deras speciella högtidsperioder är vad jag kallar för månadsflor. Det är den tid på året då de antingen är som allra finast eller då de i konkurrensen med andra växter framstår som extra vackra, speciella eller typiska för årstiden”, säger hon.

BLIVANDE KLASSIKER
Mästarnas trädgårdsrum
Av Bella Linde, Bokförlaget Arena

Nio olika trädgårdsrum i experternas anda. Tips, inspiration, handfasta råd och idéer av ritningar, rabattförslag och växtförteckningar ger konkreta uppslag till egna trädgårdsprojekt. ”Det är nog lika delar texten som det fantastiska bildmaterialet som gör det till en bok att bli hänförd och nästan en smula avundsjuk av.”
– Bibliotekstjänst

Annons

ÖGONGODIS
Svensk fältflora
Av Bo Mossberg och Lennart Stenberg,
Bonnier Fakta

Reviderad klassiker som är baserad på
Nordens flora som utkom 2018. Det här är handboken att ha med sig ut i skog och mark om man vill lära sig mer om blommornas värld. Den omfattar över 1000 olika växter som beskrivs i livfulla bilder, noggrann text och med aktuella utbredningskartor. Den vänder sig tillnybörjare och växtjägare, naturvårdare
och ekologer. Ett praktverk!

TRENDBIBELN
Blomsterbönder
Av Lisa Ising, Natur & Kultur

De senaste åren har en bukett av småskaliga kreativa blomsterodlingar slagit ut i landet. Följ med på en roadtrip från Smygehuk i söder till Västerbotten i norr och träffa blomsterbönderna och deras fält av närodlade snittblommor. Alla odlar de hållbart och med omsorg. Här får du möta både nybörjare, rutinerade proffs och frontfigurerna inom den svenska slow flowers-rörelsen. Författarna hälsar bland annat på hos Paulina Alesand på Velobloom – en av initiativtagarna till Blomsteruppropet, hos kompisodlarna på Bergets Blommor som får Kinnekulle att blomstra och hos Folk & Blomster i Dalarna där inspirationen är folklorens kurbitsblommor.

Publicerad i Rum Ute nr 06-2021

Annons