Boktips: Blomster – odla egna snittblommor - By RUM
Annons
Trädgård

Boktips: Blomster – odla egna snittblommor

Lisa Marie Mannfolk Eklund har läst Cecilia Wingårds bok Blomster – Odla egna snittblommor och funnit en bok som inspirerar även den mest motvilliga nybörjare. Mot fröbutiken!

Annons

Jag älskar inte att vara nybörjare. Tvärtom så provocerar det mig att vara kass. Ni vet när diskrepansen mellan vad man vill och vad man förmår är så där hisnande att det känns som att loppet är kört redan innan man knyter på sig dojorna. Jag blir matt vid blotta tanken. Men, för ni förstår ju med tanke på hur den här texten är konstruerad att det måste finnas ett men, ibland finns det inget bättre än att vara nybörjare. Det är så fritt, så kravlöst, så festligt. Hela världen är ens ostron. Det är bara att hälla upp bubblet, klämma rikligt med citron och sörpla på.

”Jag sträckläser från pärm till pärm men vet redan att jag också kommer att återkomma under odlingsprocessen”

Annons

Så känns varje uppslag i Cecilia Wingårds nya bok Blomster (Blomstersafari) – den är en inbjudan att lära sig mer om att odla sina egna snittblommor. Jag har aldrig varit mer sugen på något i hela mitt liv. Cecilia Wingård har odlat i femtio år och är så harmonisk, glad och pedagogisk att jag omedelbart vill slänga fram krukor och strössla ut fröer. Men, säger Cecilia, nu ska vi ta det lugnt. Man ska inte börja så för tidigt, inte ha för många sorter och välja några enklare till att börja med. Jag lovar att försöka och radar upp mina (få) fröpåsar framför mig: Rosenskära och solros finns med på listan som rekommenderas nybörjaren. (Jag har också lyxat till med luktärten Lisa Marie, som syns på sidan 112, av förklarliga anledningar. Ni minns de där vita toppluvorna med pojk- och flicknamn förtryckta i ljusblått eller rosa som fanns när man var liten? Mitt namn fanns aldrig med i sortimentet. Revansch!)

Blomster lyckas med konstycket att vara både enkel att läsa och en bedårande upplevelse. Blommorna är pangpärlor, fotografierna gudomliga och formgivningen av Sofia Scheutz likaså. Jag sträckläser från pärm till pärm men vet redan att jag också kommer att återkomma under odlingsprocessen. Boken är en fin mix av information och inspiration. Om det här odlingsprojektet går åt fanders har jag ingen att skylla på. Förutom möjligen den regniga svenska sommaren.

Annons