Boktips – Det nya trädgårdslandet - By RUM
Annons
Trädgård

Boktips – Det nya trädgårdslandet

I sin bok Det nya trädgårdslandet bjuder Hannu Sarenström på en medryckande berättelse om förändring, upptäckarlust och, så klart, lite odling. Lisa Marie Mannfolk Eklund har läst och är, sin aversion mot grönsaksodling till trots, tagen av berättandet.

Annons

Det proffsigaste med mig och mitt nygamla odlingsintresse är mitt förkläde från Fiskars (robust och ändamålsenligt), men det hindrar mig naturligtvis inte från att ha bestämda åsikter om vad jag vill ska frodas i rabatten. Jag säger nej tack till allt praktiskt. Blommor ska det vara. Hannu Sarenström och jag är inte överens. Men det betyder inte att vi inte kan samexistera i min ”trädgård”. Jag får hans nya bok Det nya trädgårdslandet (Norstedts) i händerna. Först skeptisk. Hm, lite väl mycket potatis och kål. Fnyser åt utsagan att ”tomatfeber drabbar oss alla”. Ingen temperaturökning här inte, gosse lille. Men inser snabbt att den stora behållningen av boken inte är växterna utan trädgårdsmästaren själv.

Det nya trädgårdslandet bokomslag

”Jag bläddrar först förstrött i boken men den tolererar ingen nonchalans utan suger genast tag i mig. Allt är så gemytligt”

Annons
Hannu Sarenströms trädgårdsland

Läsaren inbjuds att följa med Hannu Sarenström när han flyttar till Danmark och det är inte enbart på grund av corona och alla reserestriktioner jag omedelbart tackar ja. Jag bläddrar först förstrött i boken men den tolererar ingen nonchalans utan suger genast tag i mig. Allt är så gemytligt. Google är informativt, danskarna käcka, klimatet milt och författarens nya gård en riktig ärta. Varför vill någon bo någon annanstans än i Langeland? Vad gör jag här, i centrala Stockholm? Det enda jag vagt misstror är de zickzackmönstrade dörrarna i rött och gult som påminner aningen för mycket om mitt enskilt största hatobjekt i vardagen – den tomatröda säkerhetsdörren till min egen lägenhet. Men det är en annan historia.

”Visst, man plockar upp ett tips eller två eller tre om växter längs vägen men den stora lärdomen är att våga testa nytt, vara närvarande och öppen”

Gård i Langeland

Jag läser Det nya trädgårdslandet nästan som en roman. Åh, ja – mandelträdet ger skörd. Åh, nej – gps:en ”fick spader”. Men de här drygt 270 sidorna är inte skönlitteratur eller ens en lärobok om odling, utan en berättelse om förändring. Visst, man plockar upp ett tips eller två eller tre om växter längs vägen men den stora lärdomen är att våga testa nytt, vara närvarande och öppen. Det gäller hela livet. Så sympatiskt och modigt. Jag läser igen. Men några grönsaker tänker jag inte odla.

Annons