Boktips – Mästarnas trädgårdsrum - By RUM
Annons
Trädgård

Boktips – Mästarnas trädgårdsrum

Vad är bättre än att lära av mästarna? Lisa Marie Mannfolk Eklund pluggar gladeligen in alla 231 sidor av Bella Lindes lärorika bok Mästarnas trädgårdsrum.

Annons

Jag tänker inte särskilt ofta på apokalypsen, men när jag gör det är jag övertygad om att det finns två skills som kommer att vara extra peppiga att ha om/när den infaller: att kunna snacka med datorer (det vill säga programmera) och att kunna odla. Ursäkta mig om jag överdoserade på MatrixTerminator och The Year of the Flood under mina mest formativa år. För att leva som jag lär hugger jag därför denna vecka in på matnyttiga Mästarnas trädgårdsrum (Bokförlaget Arena) av Bella Linde, Gabriella Dahlman och vår egen tidning Rum Utes formgivarstjärna Marja Pennanen. Det som inte står om odling i denna lunta är knappast värt att veta. De kallas inte mästare för intet, om man säger så.

Uterum ur boken Mästarnas trädgårdsrum

”Det är ett väldigt sympatiskt grepp som ger bra spridning av utmaningar och tillfredsställer en variation av smakriktningar”

Annons

Förutom fräscha, inspirerande bilder, vilka nog kan trösta i tuffa tider, oavsett om det handlar om jordens undergång eller en iskall snöslaskig maj, finns här struktur och pedagogik. Nio olika trädgårdar besöks och analyseras. Det är ett väldigt sympatiskt grepp som ger bra spridning av utmaningar och tillfredsställer en variation av smakriktningar. Människorna bakom trädgårdarna är inga duvungar precis, här har vi idel växtkännare, landskapsarkitekter och trädgårdsingenjörer. Så förtjusande att träffas! Jag älskar proffs.

Trädgård ur boken Mästarnas trädgårdsrum

”De här 231 sidorna är verkligt faktaspäckade men jag känner livet i mig”

Omslag till boken Mästarnas trädgårdsrum

Som författare kan man ju satsa på lite olika strategier. Antingen kan man skriva något för läsaren att förlora sig i, eller något för denna att förkovra sig med. Någon enstaka gång slås två flugor i en smäll. Det luriga med att försöka lära ut är att man måste ge människor ett incitament att fortsätta läsa och ta till sig informationen. Det kan antingen vara ett jakande svar på den eviga frågan ”kommet det här på provet?”, eller så kan det vara för att det är så himla skoj. Ni fattar säkert i vilken kategori vi befinner oss nu. De här 231 sidorna är verkligt faktaspäckade men jag känner livet i mig. Och jag är tillbaka nästa vecka med fler bra tips på hur man manövrerar en osäker framtid. Hasta la vista, baby!

Annons