Boktips – The Flower Yard av Arthur Parkinson - By RUM
Annons
Trädgård

Boktips – The Flower Yard av Arthur Parkinson

I Arthur Parkinsons bok The Flower Yard är avsaknad av bördig jord och budget inget problem. Lisa Marie Mannfolk Eklund har läst och känner sig inspirerad att ta sig an en trädgård i mindre skala.

Annons

Man får inte roligare än man gör sig, brukade min pappa säga när jag var liten och kände mig missförstådd av än det ena än det andra. Det var naturligtvis outhärdligt hurtigt. Det är det fortfarande men det är i alla fall vad jag kommer att tänka på när jag hugger in på Arthur Parkinsons nya bok The Flower Yard (Kyle Books). I brist på magnifikt country house, präktig cottage och bördig kolonilott slår han sig lös på den stenbelagda framsidan vid sin mammas hus och Cajsa Vargar loss. Har man inga rabatter att orkestrera eller gräsmattor att bryta à la Emily Bratt får man experimentera med krukor, baljor och tråg.

The Flower Yard bokomslag

”Det är välgörande att läsa en bok som inte utgår från att man har enorm budget eller oändliga kvadratmeter”

Annons

Sagt och gjort; resultatet är förtjusande. Det blir som en svävande trädgård, möjliggjord av lika delar magi och vetenskap. Arthur Parkinson har studerat vid Kew Garden och jobbat tillsammans med Sarah Raven så här finns ingen anledning till oro. Och visst är det något nästan odrägligt sympatiskt med någon som förvandlar vardagen till en fest? Det är välgörande att läsa en bok som inte utgår från att man har enorm budget eller oändliga kvadratmeter och, utan att gnälla eller be om ursäkt, i stället kör hårt med en flamingo (fake) i ena handen och en bantamhöna (äkta) i den andra.

Uppslag ur Arthur Parkinsons bok The Flower Field
Blomma ur boken The Flower Field av Arthur Parkinson

Det är intressanta och informativa 200 sidor men bokens verkliga usp är att den gör begreppet trädgård lite lättare att omfamna. Det känns görbart att göra fint när man inte har hela Edens lustgård att ansvara för. Här finns ingen anledning att hålla utkik efter irriterande ormar. Däremot finns både humor, snygga bilder (tagna av Parkinson själv. Kolla hans Instagram också!) och pedagogik. Och jag är säker på att även ni med herrgårdar, torp och oändligt med yta har mycket att hämta i denna pragmatiska, lite spretiga men färgstarka lunta.

Annons