Det här är årets frönyheter - By RUM
Annons
Trädgård

Det här är årets frönyheter

Det är dags att drömma sig bort till sommarens rabatter och grönsaksland. Rum Ute har valt ut sina favoriter bland årets frönyheter.

Annons

Av: Rum Ute-redaktionen

Så ett solsken
Sommaraster, ’Double mix’. Blommar med stora, fyllda blommor i olika färger. Fin i rabatt och som snittblomma. Höjd 50–60 cm. 40 kr.
Solros ’Velvet Queen’. Högväxt och lättodlad solros med röda blommor. Sorten ger höga välförgrenade plantor med många blommor. Underbar i bukett! 
200 fröer, 30 kr. 
nelsongarden.se

Annons

Trendig tant
Dvärgluktärten Lathyrus odoratus var. nanellus, ’Villa Roma’.
Lågväxande och doftande stor blomma i sprakande färgblandning i toner av rött, rosa, vitt och blått. Kompakt, tät buske som är utmärkt för krukor, kanter och rabattplanteringar. 40 kr. 
impecta.se

Dramaqueen
Fjärilsmagneten ’Black Beauty’ Scabiosa atropurpurea. Nästan svart praktvädd med 5 cm stora blommor och vita ståndare. Blommar länge på sina stadiga 60–70 cm höga stjälkar. En favorit i trädgårdarna sedan tidigt 1600-tal. Utmärkt snittblomma. En portion, 35 kr. 
runabergsfroer.se

Vackert och ätbart  
Hestemynta, Monarda didyma ’Panorama Red Shades’, som odlas både som snittblomma till din sallad och te. Lindbloms frö har tack och lov återuppstått efter den förödande branden 2020. Deras fröer främjar den ekologiska produktionen av utsädet som spelar en hållbar nyckelroll. Det tackar vi för! 200 fröer, 63 kr. 
lindbloms.se

Annons

Dra åt pepparn 
Sibirisk chilipeppar Capsicum annuum. I Sibirien odlas sorten som flerårig krukväxt. Men den trivs också alldeles utmärkt utomhus i ett skyddat, soligt läge och framför allt i ett kallväxthus. Fröna är hämtade av en norsk frösamlare och Runåberg blev snabbt förtjusta i den rikgivande, stabila och kompakta chilin. 30–40 frukter på en planta är inte ovanligt. Frukterna är 4–5 cm långa. De är något sött fruktiga och starka, men inte bedövande. Går utmärkt att torka. En portion (ca 15 fröer), 35 kr.
runabergsfroer.se

Lästips!
Frö av Anna Liljemalm och fotograf Erik Abel (Natur & Kultur)
Fröet är matens bortglömda huvudrollsinnehavare. Nästan allt vi äter börjar med ett frö. Utan fröerna skulle tallrikarna gapa tomma. Journalisten Anna Liljemalm och fotografen Erik Abel är på jakt efter framtidens fröer från hela världen för att få ett svar. Boken är en hyllning till de små rackarna, men varför behandlas de så styvmoderligt?
Läs och begrunda.

Publicerad i Rum Ute nr 1-2021

Annons