DIY i trädgården – Julkransar och återbrukade klappar - By RUM
Annons
Trädgård

DIY i trädgården – Julkransar och återbrukade klappar

Mitt i den nordiska vintern bjuder naturen på såväl vackert pynt som ätbara läckerheter. Petra Aschberg delar med sig av vinterns bästa små fix och diy:s med trädgården som inspirationskälla.

Annons

Text och foto: Petra Aschberg
Omslagsfoto: Unsplash

Recept – Syltade nypon
Nypon är fantastiska, man kan plocka dem hela vintern, alla sorter är ätliga och de är supernyttiga. Jag brukar göra syltade nypon som passar perfekt till värmande köttgrytor. Det är himla pilligt att rensa dem men klart värt besväret.

1. Dela och rensa ur 1 liter nypon.

2. Koka upp:
– 2 dl vatten
– 1/2 dl ättiksprit (12%)
– 3 dl socker
– 2 kanelstänger
– 5 hela nejlikor.

3. Lägg i nyponen och låt dem puttra under lock i ca 30 minuter.

4. Häll upp i väl rengjorda burkar.

Annons

Naturpynt
Ett rött äpple i ett rött band, det kan knappast bli enklare. När julen är slut är det bara att hänga ut dem i ett träd till de äppelälskande koltrastarna.

DIY – Trädgårdskransar
Roligaste vinterpysslet tycker jag är att göra egna kransar av det man hittar i trädgården. Jag brukar ta några kvistar som jag formar till en rund ring och fäster ihop med ståltråd. Sedan klär jag den med vintergrönt, till exempel gran, tall, buxbom, cypress, salvia eller lagerhägg. Här till vänster har jag dekorerat med vissna kronärtskockor och pärlmalört. Kransen till höger är av björkris, grankvistar, vildäpplen och eucalyptus.

Gröna klappar
En fin present till trädgårdsälskaren är såstickor som man kan göra själv av teskedar fyndade på loppis. Skedarna bankas platta med hammare och präglas sedan med hjälp av präglingsverktyg med bokstäver (finns i hobbyaffärer).

Fint på trappen
Jag brukar gräva upp några plantor med purpurkål ur kökslandet och sätta i krukor vid ytterdörren vid den här tiden på året. Den är mycket köldtålig och håller länge. Även mossa och fönsterlav från skogen gör sig fint i vinterkrukorna.

Skynda på våren
Att ta in kvistar mitt i vintern och försöka driva dem att slå ut är ett trolleri, men tar man dem för tidigt händer ingenting, knopparna måste vara redo. Blåbärsris och al är lättast att lyckas med.

Publicerad i Rum Ute nr 5-2018

Annons