DIY – ta tillvara trädgårdens sommarskatter - By RUM
Annons
Trädgård

DIY – ta tillvara trädgårdens sommarskatter

Recept, diy och smarta knep – Petra Aschberg delar med sig av 7 tips på hur du tar tillvara sommarens alla skatter från trädgården.

Annons

1. Fästingmedel utan kemikalier
Rölleka mot fästingar, kan det verkligen funka? Ja, det har till och med forskning vid Uppsala universitet visat. Förra sommaren bestämde jag mig för att testa och gned in både får och hundar varje dag med blad och blommor runt huvudet och bogen och det hade helt klart en avskräckande effekt. Så nu i juli när röllekan blommar ska jag plocka massor och torka så jag har till våren också.

Torka rölleka och använd som fästingmedel utan kemikalier
Snoppa krusbären med pincett

2. Tips – snoppa krusbär snabbare
Att snoppa krusbär är precis lika tråkigt som det låter. Men blomfäste och skaft måste ju tyvärr bort för det ÄR inte gott i munnen oavsett om man gör marmelad eller kompott. Jag använder en helt vanlig pincett eller en sån där liten tång som man även snoppar jordgubbar med. Det blir inte roligare men går väldigt mycket fortare.

Annons

3. Gamla goda gurkor
Kolla in mina vita gurkor! De heter Arboga Vit och är en gammal svensk sortklenod från förra sekelskiftet och så goda och hållbara och skörden blir jättestor. Det är det som är grejen med sådana här gamla inhemska sorter, de funkar kanonbra eftersom de är utvecklade för nordiskt klimat. Arboga Vit hittades i en genbank i forna Östtyskland och nu går det att köpa frön igen hos Runåbergs fröer.

Gurkor av sorten Arboga Vit
Mangoldstjälkar

4. Använd hela grönsaken
Du slänger väl inte mangoldstjälkarna? Ät upp dem istället, kokta med smör och lite pressad citron. Det gör man i Frankrike och det är hur gott som helst. Min favoritmangold är ’Bright Lights’ med stjälkar i mixade färger i gult, rosa, orange och rött.

5. DIY – fläta smart
Jag vet inte hur många gånger jag försökt göra så där fina flätor av lök och vitlök som jag odlat själv. Jag kan inte, de bara faller isär. Men nu har jag lärt mig ett mycket enklare och smartare sätt, och snyggt blir det också. Kolla in Youtube-klippet från OdlingsTV som heter: Smartaste sättet att fläta lök! Britt-Marie visar.

Bind din egen vitlöksfläta
Rallarrossaft

6. Recept – rallarrossaft
Jag säger rallarros, andra säger rävrumpa eller mjölke men den heter egentligen mjölkört Epilóbium augustifólium. Att man kan äta blommorna visste jag, men nu vet jag även att man kan göra saft på dem. Den smakar blommigt och lite syrligt och passar perfekt som måltidsdryck. Men bäst är färgen, som en rosa dröm.

Gör så här:

  1. Knipsa av cirka 20 blomtoppar av rallarros.
  2. Skaka dem ordentligt så du får bort alla insekter.
  3. Skölj och varva sedan blommorna med en stor stjälk rabarber skuren i tunna skivor och drygt 5 dl strösocker i en stor kastrull.
  4. Slå över 1 liter kokhett vatten, låt svalna och låt sedan stå svalt i 4 dygn. Rör om saften varje dag.
  5. Sila av och häll upp på rengjorda flaskor eller frys in.
Annons

7. DIY – doftstickor av lavendel
Det är egentligen synd att inte ta vara på mer lavendel nu när den blommar så fint. Jag använder lavendel i marinader och salladssåser, lägger bland mina garner för att hålla malen borta och i hönsens värpreden för att motverka ohyra. Dessutom sparar jag stjälkarna och gör små knippen som jag slänger in i öppna spisen på vintern så att den ljuvliga doften sprider sig i hela huset!

Doftstickor av lavendel att elda med i vinter

Publicerad i Rum Ute nr 3-2019

Annons