Experten tipsar – odla enkelt och billigt - By RUM
Annons
Trädgård

Experten tipsar – odla enkelt och billigt

Författaren och odlingsentusiasten Elin Unnes tipsar om hur du skapar en sprudlande rabatt efter dina förutsättningar. Med hennes expertis gör vi oss redo att odla enkelt, billigt och, framför allt, lustfyllt.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Brist på arbetsro ledde Elin Unnes till sin mammas kolonilott. Idag har hon mer eller mindre bytt skrivbordet mot rabatten.

Hur hittade du din passion?
– Kolonilotten kändes som ett sådant lifehack, att bo i stan men samtidigt ha en liten punschveranda att hänga på. Och samtidigt slippa alla onda livsmedelsföretag som besprutar och stoppar bisfenol A i all mat. Jag ställde mig i kö till en lott och gick raka vägen till bibblan för att låna böcker om odling. Det här var tio år sedan, jag har odlat och skrivit böcker om odling sedan dess.

Hur sätter man igång?
– Jag älskar att så grejer, det går att så så mycket, även sånt som man kanske inte tänker på, som salvia och oregano. Rabarber är också jättekul, med väldigt stora, lätthanterliga fröer.

Mangold odlad av Elin Unnes på kolonilotten
Annons

Odling kan kännas som en djungel. Hur väljer man vad man ska odla?
– Följ instinkten. Vad känns mest attraktivt för dig? Det som attraherar dig mest kommer vara det lättaste att ägna mycket tid och energi åt. Samtidigt är det kul att lyckas och astråkigt att misslyckas, så det gäller att orientera sig i sina förutsättningar. Ju mindre utrymme, desto större fokus på njutning. Om jag bara hade en solig fönsterbräda att odla på så skulle jag satsa på en eller ett par olika sorters gourmetbasilika. Chili trivs också i kruka. På en större balkong skulle jag skaffa en rejäl kruka och en narcisstobak. Den blommar hela sommaren och om man ställer balkongdörren på glänt kommer det dofta underbart i hela lägenheten. I en riktig trädgård är det ju bara att ösa på med allt man gillar.

Elin Unnes trädgård

”Nyinflyttat folk som är vana att odla i andra klimat är helt överlyckliga över allt vatten”

Hur ska man förhålla sig till det svenska klimatet?
– Det positiva med Sverige är att vi har tillgång till mycket regn. Nordiska odlare gnäller ofta över kylan, men nyinflyttat folk som är vana att odla i andra klimat är helt överlyckliga över allt vatten. Så en regntunna är det första man bör skaffa, och en kompost. Sen har man både vatten och jord. Med det sagt är det fortfarande en bra idé att identifiera den varmaste, soligaste platsen och utgå därifrån.

Vad är dina bästa tips för den som drömmer om gröna fingrar?
– Läs en bok! När jag väl började odla insåg jag att teori och praktik är två helt olika saker, men med böckerna kunde jag i alla fall felsöka odlingen. Låna på biblioteket!

Hur ska man tänka med dofter?
– Tricket är att hitta grejer som både blommar och doftar ungefär samtidigt. Det är en liten vetenskap det där, känner man sig osäker kan man satsa på saker som doftar hela tiden, som kamomill, perserklöver och vresros.

Favoritrecept från trädgården? 
– Tunt skivad, grillad zucchini med mynta, citron, olivolja och hackad färsk chili är en favorit. Blancherade blommor av ängshaverrot med en nypa salt och en skvätt olja är helt ljuvligt – det är ett tips från Magnus Nilsson. Bland de doftande växterna älskar jag att skörda bär av fläder som jag kokar med chili, eukalyptus, lime och äpplen till en välgörande, kryddig sirap.

Vilken växt är din absoluta favorit?
– Jag har mycket kärlek för vänderot (säljs som valeriana på apoteket). Det är en traditionell läkeväxt som lugnar ner mig i stressiga situationer.

Elin Unnes har skrivit boken "Den parfymerade trädgården"
Ringblommor odlade av Elin Unnes

Elins 5 bästa budgettips för trädgården:

  1. Allt är en kruka – det går att så i allt från urdiskade äggskal till sådana där plastbyttor som man köper ekofrukt i.
  2. Maximalism – allt är snyggt i stora mängder. En trädgård full med bildäck fyllda med pioner, murgröna och liljor ser ut som en paradisisk version av Mad Max.
  3. Fröbyten – klicka in på fropopup.se. 
  4. Sticklingar – det är enkelt att föröka med sticklingar eller rotbitar, texta med exempelvis mynta och såpnejlika. 
  5. Glasburkar – numera köper jag mat på burk baserat på storlek, och hur lätt det verkar vara att diska bort etiketten.

Elin Unnes
Gör: Journalist och författare till flera böcker (senast Den parfymerade trädgården: essenser, rökelse, hudvård & potpurri) inom mat och trädgård.
Instagram: @thesecretgardener
Blogg: thesecretgardenerblog.wordpress.com

Annons

Publicerad i Rum Hemma nr 5-2020

Annons