Experten tipsar – så inreder du växthuset - By RUM
Annons
Inredning, Trädgård

Experten tipsar – så inreder du växthuset

Vilka komponenter bör finnas i ditt växthus, och hur skapar du mysfaktor även under vintern? Helena Kaasik, redaktör och inredare på Sweden Greenhouse, delar med sig av sina bästa tips på hur du inreder växthuset!

Annons

Av: Rum Ute-redaktionen
Styling och foto: Helena Kaasik, Sweden Greenhouse

Tänk på det här när du inreder växthuset

  • En arbetsbänk är alltid bra att ha i växthuset, gärna en praktisk med hyllor för förvaring och i bekväm arbetshöjd. På bänken kan du också duka upp maten eller använda den som avställningsyta för tallrikar eller trädgårdsböcker.
  • Eluttag är också bra att ha – för laddning av telefon, till brödrosten eller kaffekokaren. 
  • Ett handfat i växthuset är praktiskt för att skölja av grönsaker från kökslandet. Man kan använda det för att arrangera snittblommor eller diska av något snabbt. I kombination med arbetsbänken blir det nästan ett måste.
En arbetsbänk kommer till nytta för allt från förvaring och avställningsyta till odlingsarbete.
Annons

Planera för framtiden
Många kanske börjar sitt växthusliv utan odlingar. Efter några säsonger börjar det dock ofta klia i odlingsfingrarna. Det man ska tänka på är att livet inte är konstant och därför planera för att man kan ändra sig i framtiden. Satsa på rejäla jordbäddar med djup och installera ett bra bevattningssystem i dem så att du slipper vattna ständigt.

En plats att slå sig ner för en fika eller för att bara beundra växtligheten gör växthuset ombonat.
En dagbädd ger plats för vila och är lätt att flytta efter behov.

Så blir växthuset mysigt även på vintern

  • Ordna en matplats för att bjuda in vänner och bekanta att njuta av ditt växthus. Myset skapas med stearinljus, oljelamporoch inte minst växter eftersom de dämpar ljud samtidigt som de bidrar med skönhet och väldoft. Vintertid är det härligt med filtar och fällar.
  • Har man möjlighet att installera värme i golvet så kan det vara en god idé. Det kan dock kosta en slant att använda golvvärmen. Med en braskamin får du inom en timme en behaglig värme i växthuset. Om du verkligen vill ha helt varmt året runt kan du montera ditt växthus med isolerglas. Det man ska veta är att man tappar lite av utomhuskontakten med isolerglas. Fågelkvittret och vindens sus hörs inte på samma sätt som med ett härdat enkelglas.
Med en matplats och värmande kamin blir växthuset en mysig plats att vistas på även under vintern.

Publicerad i Rum Ute nr 1-2020

Annons