Experten tipsar – så skapar du härliga uterum - By RUM
Annons
Inredning, Trädgård

Experten tipsar – så skapar du härliga uterum

Blomsterodlingar och fokus på umgänge – trädgårdsarkitekten Julia Glanzelius delar med sig av sina bästa tips på hur du skapar härliga och ombonade uterum.

Annons

Foto ovan: Hay

Hur väljer du själv att inreda ute i år?
– Med fokus på umgänge. Vi har aldrig utnyttjat vår trädgård så mycket som det gångna året, och så lär det fortsätta. Jag satsar på att skapa olika rum i trädgården. Att hitta en plats för frukosthäng, en för fika och en annan för middagen. Om du har begränsad yta att arbeta med, tänk igenom hur du kan göra just den platsen så härlig som möjligt under hela dagen och kvällen. Kanske behövs ett litet parasoll för de soligaste timmarna mitt på dagen, en värmare för att kunna sitta ute på kvällen och ett insynsskydd för att skapa en mer privat plats.

Soffan Virkelyst från Skagerak skapar rumskänsla i trädgården
Sköna sittmöbler är ett måste i trädgården. Soffan Virkelyst från Skagerak.
Annons

Kan man skönja några trender?
– Att odla hemma är en trend som bara fortsätter att växa. Allt från kryddor till grönsaker och blommor. Jag tror extra mycket på blomsterodlingar hos hemmaodlarna i år – tanken på att kunna plocka helgbuketten i sin egen trädgård är en dröm för många. Odlingarna blir också en del av inredningen, aldrig har en odlingslåda fylld med blekrosa vallmo varit så eftertraktad.

Krukor till uteplatsen från Ferm Living
Plantera i krukor och jobba på höjden på balkongen och uteplatsen. Krukor från Ferm Living.

”De härligaste uterummen är ombonade och grönskande”

Vilka växter är bra för nybörjarfingrar?
– Kryddväxter som basilika, rosmarin och timjan är toppen för nybörjaren. Antingen odlar man upp från frö hemma eller köper färdiga plantor i handeln och planterar ut i större krukor eller pallkragar. Det fungerar lika bra i den stora trädgården som på den mindre uteplatsen eller balkongen. Är man ute efter någonting mer blommigt och färgglatt så är kärleksört och alunrot säkra kort som passar utmärkt i kruka.

Tips på växter som lyfter balkongen?
– Jobba på höjden. Små träd och buskar i kruka ger balkongen ett lyft. Några av mina favoriter är uppstammat vinbär, dvärgsyren och japansk lönn. Runt trädet kan man också sätta mindre plantor som till exempel smultron.

Vad är viktigast att lägga krut på för att skapa härliga uterum?
– Rama in och mjuka upp med lummig och livlig växtlighet. En böljande häck runt uteplatsen i trädgården, yviga perenner i planteringskärl på terrassen eller en spaljé med klätterväxter på balkongen. De härligaste uterummen är ombonade och grönskande.

Utemöbler från Hay
Skapa olika små platser i trädgården för olika stunder. Utemöbler från Hay.
Stolen Tio från Massproductions
Stolen Tio från Massproductions funkar både inne och ute.
Annons

Hur tar du vara på utomhussäsongen?
– För mig handlar det mycket om att hitta det där man kan samlas kring som familj eller med vänner. Det kan vara att odla i pallkragar tillsammans med barnen, eldplatsen där man kan grilla korv eller bänken mot husväggen där man kan sitta med en kopp kaffe och fånga vårsolen.

5 måsten för ett härligt uterum

  1. Sköna sittmöbler
  2. Utomhusbelysning 
  3. En värmekälla för kyliga kvällar
  4. Matplats som rymmer många
  5. En snygg kaffetermos

Julia Glanzelius
Trädgårdsarkitekt och grundare av GlanzeliusGarden. Julia brinner för kreativa designlösningar och är expert på växter och att skapa gröna uterum. Julia bloggar även här på ByRum.se!
Instagram: @glanzeliusgarden
Blogg: glanzeliusgarden.byrum.se

Trädgårdsarkitekt Julia Glanzelius

Publicerad i Rum Hemma nr 4-2021

Annons