Floristen tipsar – så gör du en storslagen bukett - By RUM
Scandinavian Design Awards - designgala i Blå hallen, Stockholm. Läs mer här!
Annons
Inredning, Trädgård

Floristen tipsar – så gör du en storslagen bukett

Rum Hemma träffar floristen Thilde Maria Kristensen som berättar om sitt företag Poppykalas och hur man binder en storslagen bukett.

Annons

Text: Emelie Strömfors
Foto: Columbus Leth, Lis Kasper Bang, Thilde Maria Kristensen 

Berätta om bakgrunden till Poppykalas?
– Poppykalas och hela blomsterexperimentet, startade hos min mormor i Thy. Hon var bondfru, men målade även blomstertavlor, gjorde stora blomsterinstallationer inomhus och täckte hela väggar med kollage av blommor. Hon kunde inte låta bli. Jag tillbringade mycket tid på hennes gård, så blommor har alltid varit en stor del av mitt liv. Hennes gård var omgärdad av vallmofält och vallmo var min mormors favoritmotiv. På engelska är vallmo ”poppy” och kalas är ju svenska för ”fest”. Vallmon är essensen av en blomma för migo, och essensen av mitt Poppykalas-projekt.

Så binder du en bukett
Annons

”Sen ska man inte vara rädd för att göra buketten för stor, gå bara all in och se vad som händer”

Vad ska man tänka på när man binder en blombukett?
– Man måste först visualisera slutresultatet. Jag tänker att man inte ska vara rädd för att låta blommorna dra åt olika håll. Även om mina buketter är kompakta måste alla blommor ha gott om utrymme, samarbeta och ge varandra plats. Det finns alltid en (eller flera) balettens drottning/-ar som ska få lov att skina och som jag bygger buketten runt. Sen ska man inte vara rädd för att göra buketten för stor, gå bara all in och se vad som händer. När du tror att du borde sluta, så fortsätt! More is more, less is a bore.

Förvara blommor i kylen

”Pröva att köpa några blommor som du inte gillar och några färger som inte ’känns som dig’”

Finns det några trick när man ska kombinera blommor?
– Jag arbetar väldigt intuitivt och därför inte efter något färgschema. Men försök att experimentera med ditt val av blommor och hur du sätter samman dem. Pröva att köpa några blommor som du inte gillar och några färger som inte ”känns som dig”, så kanske du blir överraskad och får ny kärlek till blommorna.

Vad inspirerar dig?
– Jag är väldigt inspirerad av kulturhistoria och populärkultur, men även av Japan – som jag snart måste resa till. Annars kan det vara allt från en plastpåse på vägen till en vacker kvinna som cyklar förbi.

Hur skulle du beskriva din stil?
– Jag försöker röra mig bort från den traditionella rokokobuketten, där blommorna är bundna med en jämn och enhetlig yta. Istället bryter jag upp ytan och arbetar mycket efter den japanska blomstertradi- tionen ikebana, där blommorna bildar en triangulär form. Jag blandar även exotiska blommor, särskilt anthurium och orkidéer, med mer traditionella blommor som rosor, där jag viker ut bladen för att efterlikna trädgårdsrosen – som jag älskar. Jag vill faktiskt gärna bort från buketten och arbetar ännu mer med dekorationer och iscensättning av blommor på helt nya sätt, i hopp om att skapa ett blomsterspråk som kan väcka sinnena på ett nytt sätt.

Storslagen bukett
Annons
Thilde Maria Kristensen

Thilde Maria Kristensen
Gör: Florist. Har grundat och driver företaget Poppykalas.
Bor: Vesterbro, Köpenhamn.
Familj: Gift med Jens och har döttrarna Sonja och Iris.
Instagram: @poppykalas
Hemsida: poppykalas.dk

Publicerad i Rum Hemma nr 4-2018

Annons