Guide – 7 handelsträdgårdar väl värda varsitt besök - By RUM
Annons
Trädgård

Guide – 7 handelsträdgårdar väl värda varsitt besök

Äntligen är det dags att strosa runt bland späda sommarplantor, utplanteringsväxter och perenner. Vi tipsar om sju handelsträdgårdar väl värda varsitt besök i avlånga odlar-Sverige.

Annons

Småland
1. Skillnadens handelsträdgård
Det är väl ingen i odlar-Sverige som inte känner till Sara Bäckmo? Sedan januari är hon dessutom aktuell med en handelsträdgård i egen regi. Gårdens motto: ”Vi odlar med passion och kunskap, för livets alla stunder, vardag till fest”. Här säljs utplanteringsväxter, trädgårdstilllbehör, böcker, snittblommor, grönsaksplantor, blommor och binderier. Skillnadens handelsträdgård ligger i byn Kalvsvik cirka 2,5 mil söder om Växjö.
Hagtorpet 1, Kalvsvik
skillnadenshandelstradgard.se

Öland
2. B’Ströö
Boel Thorsell bedriver en plantskola som är välkänd för plantjägare, men kanske hemlig för många andra. Ett udda och ovanligt sortiment av träd och buskar till trädgårdens ”tak och väggar”. När det inte är säsongsöppet åker Boel på jakt efter nya spännande material att lägga till sitt oftast ätbara sortiment. Ibland finns sorter i några få exemplar, så det gäller att ta kontakt eller boka på hemsidan. Är du ute efter något speciellt som inte finns i lagret kan du maila en fråga till Boel. Hon kanske kan trolla …
Karlsborgsvägen 14, Byxelkrok
Telefon: 073-5221842
bstrootradobuskar.se

Öland
3. Albrunna Perenner
Albrunna arbetar med gamla och tidskrävande odlingsmetoder. De använder inga kemikalier eller förkortningsmedel utan tillåter plantorna att växa i sin egen takt. Sortimentet är baserat på ägarens intresse – Lars Henell är aktiv medlem i trädgårdsamatörerna sedan 1990-talet. På plantskolan kan du botanisera bland udda och gammaldags perenner, krydd- och medicinalväxter. Handelsträdgården satsar även stort på ett utbud av perenner och buskar gynnsamma för biologisk mångfald och för pollinerare som bin, humlor och fjärilar. Hurra! Öppet från slutet av mars.
Degerhamn
Telefon: 070-4918748
albrunnaperenner.se

Skåne
4. Linders Plantskola
Plantskolan startades år 2000 medan Peter Linder fortfarande studerade på SLU i Alnarp. Linders är en liten hantverksmässig plantskola för ovanliga växter utanför Hörby. Här finns urval av snygga, exotiska och odlingsvärda växter. Har du aptit så går vissa även att äta. Odlingen är ekologisk utan besprutning, konstgödsel eller stora maskiner. Här är det spade och muskelkraft som gäller. När du väl är här kan du gå promenad och beskåda den spännande samlingen träd på Linderslunds Arboretum.
Köinge 6902, Hörby
Telefon: 0733 – 518 716
lindersplantskola.se

Annons

Uppland
5. Kröns Trädgård
Helena och Gösta Krön flyttade från Stockholm till Vädd i början på 1990-talet och startade Kröns Trädgård, med undertiteln Livsnjutarens trädgård, strax norr om Älmsta. De har skapat en oas fylld med perenner, annueller, buskar och träd, härdiga i zon 3. Blir du hungrig kan du äta på restaurangen Vishan (vilket bra namn!), som serverar lagad mat från grunden. Eller ta en kopp kaffe med kaka, eller varför inte två?
Tivängsvägen 11, Väddö
kronstradgard.se

Medelpad
6. Simons trädgård
2011 tog Simon Söderberg över handelsträdgården i Njurunda. Här hittar du inspiration och idéer för trädgården i zon 4. Prydnadsträd, buskar, barrväxter, perenner, rosor, frukt och bär för alla årstider, samt en egen odling av sommarplantor. Butiken är öppen året om.
Njurundavägen 18, Njurunda
Telefon: 060-310 10
simonstradgard.se

Medelpad
7. Katrinelunds trädgård
Äkta paret Ulf och Charlotte Andersson driver tillsammans Katrinelunds trädgård med trädgårdsbutik, plantskola och ett kafé där de bakar surdegsbröd, kanelbullar och kakor. Butikens sortiment är utvalt med tanke på ett hållbart trädgårdsliv. Krukväxter, perenner, buskar och klätterväxter samsas med gårdens dahlior i kruka. Katrinelunds trädgård var nominerad till Årets uterum 2022. Bara det är värt en omväg!
Hagavägen 76, Sundsvall
katrinelundstradgard.se

Publicerad i Rum Ute 2-2022

Annons