Kalendern – 10 saker att göra i trädgården i februari - By RUM
Annons
Trädgård

Kalendern – 10 saker att göra i trädgården i februari

Fälla träd, skydda späda grenar från tung snö, sätta upp fågelholkar och förså säsongens första grönsaker – det här kan du fixa med i trädgården i februari.

Annons

1. Smygstarta snödropparna
Drömmer du om massor av snödroppar vid husknuten? Passa på att köpa snödroppar i kruka nu när de dyker upp i välsorterade handelsträdgårdar. När tuvan vissnat ner och det går att gräva i jorden planterar du ut dem. I England kallas det för snödroppar ”in the green” och de är mycket lättare att lyckas med än om man planterar torra lökar på hösten.

2. Frossa i hyacinter
Nu brukar julens hyacinter reas ut för en billig peng. Köp massor och sätt i korgar och krukor i kallväxthus, uterum och på inglasade balkonger där de trivs utmärkt. De vill ha ljust och svalt och klarar ner till fem minusgrader. De sprider en underbar doft med en föraning om våren.

3. Skaka loss i trädgården
Om det kommer mycket och tung blötsnö är det bra att gå ut och skaka buskar och träd så att snön trillar av. Annars är risken stor att grenar och kvistar bryts av och att det blir fula och svårläkta fläkskador.

4. Byt jord
I månadsskiftet februari/mars börjar krukväxterna vakna till liv igen och då mår de bra av att planteras om i ny jord. Det ger ny energi så att de orkar börja växa igen och bilda nya rötter som kan suga upp näring ur jorden.

5. Förbered gräslök till mackan
Sätt en glasklocka eller en petflaska utan botten över en gräslökstuva i trädgården, så börjar årets första gräslök snart spira när vårvintersolen får värmen att stiga under kupan.

6. Utrota rotogräset
Rotogräs som maskrosor, kirskål och tistlar är ett gissel – de är fleråriga, sprider sig med rötter och är mycket livskraftiga. Men om du bestämt dig för att försöka utrota dem är det smart att börja så fort snön smälter och marken tinar. Då brukar det vara lätt att få upp hela roten med hjälp av ett ogräsjärn, en kniv eller en lång skruvmejsel.

7. Fixa fågelholk
Dags att sätta upp fågelholkar i trädgården, för snart börjar fåglarna att leta efter lediga bostäder. Holken ska sättas på en skyddad plats i lä för vinden, det ska inte heller vara för soligt. Undvik att spika i träden, utan surra fast fågelholken med snöre runt stammen istället.

Annons

8. Beskär unga äppelträd 
Ska äppelträden beskäras nu eller i sommar? Tumregeln är att unga träd, som man håller på att 
forma, ska beskäras på vårvintern när den värsta kylan släppt. När grenarna är kala är det också enklare att se trädets gestalt och hur man ska klippa. Men låt alltid nyplanterade träd få ett första etableringsår innan du börjar skära i dem.

9. Årets första sådd
Redan i februari kan man dra igång sommarens grönsaksodlingar genom att börja förodla sådant som tar lång tid på sig att utvecklas, som purjolök, kronärtskocka, aubergine, chili och paprika. Men vänta till mitten av mars med tomaterna, för plantorna blir bara långa och gängliga om man sätter fröerna för tidigt.

10. Huggsäsong
Ska du fälla träd i trädgården ska du göra det på vintern, i god tid innan lövsprickningen. Då innehåller träden minst fukt och är lättare att hantera och om du ska ta vara på veden torkar den fortare. Dessutom blir det inte så stora skador i trädgården när allt ligger i vintervila.

Publicerad i Rum Ute nr 1-2020

Annons