Plantera, plocka in syrener, bekämpa bladlöss och främja biologisk mångfald – det här kan du pyssla med i trädgården i maj.
1. Laga gott med rabarber
Äntligen är det säsong för rabarber och dags för allt från rabarberkompott till rabarberpaj. Men visste du att rabarber egentligen är en grönsak som passar minst lika bra i matlagning? Prova till exempel att hyvla stjälkarna tunt över en sallad eller att byta ut citronen i ditt vanliga matrecept mot rabarberns sötsyrliga smak.
2. Ge bort en krydda
Passa på att dela yviga och förvuxna kryddväxter ute i trädgården, som oregano, mynta, salvia, citronmeliss och timjan. Plantera om i krukor och ge bort i present till släkt och vänner.

”Det är viktigt att skydda mot stark sol och kyliga nätter den första tiden, så täck gärna med fiberduk”

3. Flytta ut odlingarna
Dags att flytta ut tomater, chili, paprika och gurka i växthuset! Plantor som man förodlat inomhus behöver inte avhärdas innan de flyttas till växthus. Men det är viktigt att skydda mot stark sol och kyliga nätter den första tiden, så täck gärna med fiberduk.
4. Plantera i maj
Buskar, perenner, rosor, träd, prydnadsgräs och häckväxter … maj är en jättebra tid att plantera. Så passa på nu när jorden börjar bli uppvärmd och det är hyfsat varmt i luften så får dina nya växter hela långa sommaren att etablera sig innan hösten och vintern kommer.
5. Förbered pluggplantor
Om man vill vara självförsörjande på grönsaker hela sommaren är det bra att ha pluggplantor på lut som kan sättas ut i kökslandet så fort det finns utrymme. Fortsätt alltså att förså till exempel sallat, bladgrönsaker, dill, persilja, grönkål och andra snabba grönsaker i småkrukor.
”Simsalabim så har du fått ännu fler tomatplantor”
6. Fixa fler tomater
I slutet på maj när tomatplantorna dragit iväg och blivit långa kan man toppa dem och sätta topparna i ett glas vatten. Då växer det snabbt ut rötter och sedan är det bara att plantera dem i jord och simsalabim så har du fått ännu fler tomatplantor.


7. Lämna maskrosorna åt pollinatörer
Vårens maskrosor är toppenmat för alla pollinatörer i trädgården, så låt de gula solarna stå kvar i gräsmattan och blomma innan du knipsar av dem. Detta är särskilt viktigt om våren är kall för då behöver honungsbina verkligen maskrosorna för att täcka bisamhällets behov.
8. Fira biologisk mångfald
Blomstervandringar, växtbingo, spindelräkning eller kanske lupingrävning? Den 22:a maj infaller en av naturens stora högtider, nämligen Biologiska mångfaldens dag. Tack vare eldsjälar runt om i landet arrangeras en mängd olika aktiviteter för att öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. In och kolla på hemsidan biomfdag.se och se vad som händer där du bor.
9. Få syrenerna att hålla längre
Som vi älskar att ta in buketter med syrenkvistar för att fira att sommarlovet börjar. Men kanske har du märkt att de slokar och vissnar fort i vas. Ett sätt att få dem att hålla lite längre är att skrapa bort barken 5 centimeter längst ner på de vedartade stjälkarna och sedan sätta dem i varm vatten.
10. Bli av med bladlössen
När bladlössen plötsligt invaderar är det bra att vara förberedd och ha blomsprutan fulladdad med såpvatten för att bli av med dem. Spraya noga på alla bladlöss du ser på växten, vänta och upprepa efter en vecka.
Recept:
Blanda 1 liter vatten, 1 dl såpa och 1 msk rödsprit.

Publicerad i Rum Ute nr 3-2020