Kalendern - 10 saker att göra i trädgården i september - By RUM
Annons
Trädgård

Kalendern – 10 saker att göra i trädgården i september

Ta till vara trädgårdens frukt och grönt, odla vinterprimörer och fixa gödsel till nästa trädgårdssäsong – här är 10 saker du inte vill gå miste om att göra i trädgården i september.

Annons

1. Frys färska tomater
Dags att ta in alla tomater innan första frosten. Har du så mycket tomater att du inte vet var du ska göra av dem är det bara att slänga in dem i frysen, hela som de är, i fryspåsar. Perfekta att ta fram och använda i matlagningen, ploppa ner direkt i köttfärssåsen eller i grytan.

2. Plocka stärkande fläderbär
Nu dignar fläderbuskarna av svarta, glänsande bär proppfulla av c-vitamin. Så passa på att plocka innan fåglarna äter upp dem. Förr användes de för att lindra förkylning och det lär funka lika bra idag. Bären ska inte ätas råa utan torkas och malas till varm eller kall dryck.

Fläderbär att skörda och göra dryck av

”I think gardening is an enormously beneficial thing and it’s certainly helped me with depression”

– Monty Don, brittisk trädgårdslegend och programledare för Gardener’s World på BBC
Annons

3. Så gräsmattan i september
Så gräs, rulla ut färdig matta eller laga hål, september är helt klart bästa tiden om man ska anlägga en gräs- eller ängsmatta. Höstfukten gör att man slipper vattna och jorden är fortfarande så varm att fröerna gror snabbt och hinner etablera sig innan vintern kommer.

Skydda rosorna i höst

4. Skydda rosorna
Höstens höga luftfuktighet gör att många rosor drabbas av svampsjukdomar som rosrost och svartfläcksjuka. Det ser inte så kul ut och i värsta fall kan det också ta död på rosen. Förhindra att svampsporer sprids till fler rosor genom att städa ordentligt under buskarna. Ta bort alla angripna blad och bränn helst upp dem.

5. Upp med knölarna
Efter första frostknäppen är det dags att gräva upp alla känsliga lökar och knölar och ta in dem för vinterförvaring. Om de står i kruka, lyft in hela alltet. Det gäller till exempel dahlia, gladiolus, anemon och doftlilja.

6. Ner med narcisserna
Visste du att narcisslökar som påsk- och pingstliljor ska sättas tidigt på hösten, helst inte senare än i början av september? Annars hinner de inte få rötter och får svårt att klara vintern. Andra lökar som till exempel tulpan är det inte alls lika bråttom med!

7. Odla en vinterprimör
Missa inte att så vintersallat i dina odlingsbäddar allt eftersom de töms på annat. Då kan du skörda egen sallat hela hösten och vintern, det brukar till och med gå bra att gräva fram gröna blad under snön. Det finns många olika sorters vintersallat, även kallad mâche, och alla har de det gemensamt att de bildar små bladrosetter som är mycket köldtåliga.

Plantera vinterprimörer

8. Äntligen larvfritt
Från mitten av september kan man äntligen ta bort det där fula kålnätet som legat över kållandet hela sommaren. Nu finns inte längre någon risk för kållarver som käkar upp bladen, så nu kan man få njuta av hela härligheten. Den kyliga höstluften gör dessutom att kålen både blir godare och krispigare.

9. Flytta en buske
Ska du flytta en buske ska du göra det nu. Slutet av september och oktober är en mycket bra tid för att flytta både buskar och träd eftersom de är på väg in i sin vintervila. Ett smart knep när man flyttar stora buskar och träd är att gräva upp dem med en stor jordklump, sätta alltihop på en presenning och släpa till den nya planteringsgropen.

10. Fixa riktigt bra gödsel
Vill du fixa riktigt bra gödsel till din trädgård nästa år ska du ta och stanna till vid närmaste bonde eller ridskola nu och fråga om du kan få/köpa ett lass färsk stallgödsel. Lägg den sedan i en hög på tomten och låt den komposteras över vintern så har du världens bästa gödsel till våren.

Odla under hösten

Publicerad i Rum Ute 5-2020

Annons