Kalendern – 10 trädgårdsfix i mars - By RUM
Annons
Trädgård

Kalendern – 10 trädgårdsfix i mars

Rota sättpotatis, skydda växterna från vårsolen och pyssla om unga äppelträd. Så här tar du hand om trädgården i mars.

Annons

1. Kalla vårsådder
Har du ett ouppvärmt växthus eller en odlingstunnel är det ett toppenställe att börja förodla kålplantor redan i början av mars för senare utplantering. Spetskål, grönkål, broccoli, brysselkål och salladskål gillar det svala klimatet. Men skulle det bli riktigt kallt måste man täcka små plantor som kommit upp med fiberduk.

2. Hållbara etiketter
Istället för att köpa såetiketter kan man göra egna, av gamla mjölkkartonger, glasspinnar, smörpaketslock med mera. De mest hållbara görs av en gammal persienn som man kan fynda på loppis. Metalllamellerna är perfekta att klippa i lagom långa bitar och skriva på med märkpenna.

3. Hanteras varsamt!
När frösådderna ska planteras om gäller det att inte skada de ömtåliga rottrådarna. Bebisplantor är känsliga! Dra inte, utan peta bara försiktigt upp jordklumpen och fös ner alltihop i en större kruka som grundats med jord. Häll sedan på jord luftigt runt plantan utan att trycka.

Grönkålen trivs i svalt klimat och kan redan nu börja förodlas i odlingstunnel eller ett ouppvärmt växthus.
Pelargoner är enkla och mycket tacksamma att ta sticklingar på!

4. Trimma pelargonerna
Ta fram och klipp ner pelargonerna! Och glöm inte att ta sticklingar för att få flera nya plantor helt gratis. Toppskotten är bäst och vill man att de ska rota sig snabbt kan de doppas i lite hemgjort rotningsmedel (1 tsk askorbinsyra blandat med 1 dl ljummet vatten). Sedan är det bara att stoppa ner dem i en liten kruka med jord och trycka till runt skaftet.

Pyssla om äppelträden innan blad och blommor slår ut. Sedan kan du (och bina) njuta av dem i lugn och ro när de är som vackrast.

5. Mata äppelträden
Den tidiga våren är de lite yngre äppelträdens tid, menar Gustav Mandelmann. Det innebär att man tar hand om dem lite extra bland annat genom att rensa bort allt gräs i en stor cirkel runt stammen så att trädet slipper konkurrens. Sedan matar man jorden under trädet med godsaker som kompost, gräsklipp och djurgödsel.

Behandla såjorden för att slippa sorgmyggor.

6. Bli av med sorgmyggor
Har du någon gång drabbats av sorgmyggor som förstört dina frösådder vill du aldrig uppleva det 
igen. Men tyvärr är risken stor att de följer med den köpta såjorden. Bästa motmedlet är att sterilisera jorden innan man använder den. Det finns två sätt:

  • Lägg jorden i en långpanna, tillsätt en halv liter vatten och kör i ugnen på 120 grader i 30 minuter.
  • Lägg jorden i en plastbunke, tillsätt en kopp vatten och kör i mikron på högsta effekt i 4 minuter.

7. Skugga vårsolen
Glöm inte att skugga rosor, buxbom, klätterväxter, spaljeträd och andra växter som är känsliga för den starka vårsolen. Använd granris, säckväv eller speciell skuggväv som finns att köpa.

8. Tidiga sådder
Redan i mars kan man så fröer ute som klarar av att gro i låga temperaturer. Till exempel spenat, ruccola, bondböna, rädisa, haverrot, palsternacka och dill. Täck med lock, bubbelplast eller fiberduk om frostnätter hotar!

Annons
Genom att rota sättpotatisen i mars får du färskpotatis lagom till midsommar!
Annons

9. Rota sättpotatisen
Mitten av mars är en bra tid att börja rota sättpotatis för att få små potatisplantor med rötter som är färdiga att plantera ut i slutet av april. Då är drömmen om färskpotatis till midsommar inga problem. Tryck ner potatisarna till hälften i små krukor med jord och ställ ljust och svalt.

10. Klipp till prydnadsbuskarna
Någon gång i mars, när växterna är på gång att vakna och den värsta kylan har släppt är det läge att beskära prydnadsbuskarna. Tiden beror så klart på var i landet man bor, titta på knopparna, de ska fortfarande vara slutna när man klipper.

Trimma prydnadsbuskarna innan löven slår ut.
Annons

Publicerad i Rum Ute nr 2-2020

Annons