Kalendern – 8 saker att göra i trädgården i juli - By RUM
Annons
Trädgård

Kalendern – 8 saker att göra i trädgården i juli

Torka örter från trädgårdslandet, fixa en andra blomning av sommarblommorna och trädgårdsarbeta från hängmattan – det här vill du inte missa att göra i trädgården i juli!

Annons

1. Fyll på med näring
I juli börjar näringen att tryta i grönsaksland och odlingar och det är dags att gödsla igen nu när allt växer så det knakar. Lägg färskt gräsklipp runt plantorna eller gödselvattna med nässelvatten. Har du höns kan du göra egen supergödning genom att lägga lite hönsbajs i vattenkannan och låta det dra några dagar.

2. Undvik sjuka tomater
Att odla tomater är kul ända tills de drabbas av sjukdomar. Men lugn, det finns bot bara man är snabb. Här är några vanliga problem:

  • Spruckna tomater – att skalet spricker beror på ojämn vattning och temperatur. Håll jorden jämnt fuktig och skydda plantorna med fiberduk mot stark sol och nattkyla.
  • Pistillröta – att tomaterna ruttnar i ändarna beror ofta på kalkbrist. Finkrossa äggskal och blanda ner i jorden.
  • Krulliga blad – att bladkanterna krullar ihop sig beror ofta på för mycket kväve. Gödsla mindre.
Undvik att tomaterna drabbas av sjukdomar

”Man brukar säga att kryddor ska torkas hängande på ett varmt, mörkt och torrt ställe”

Annons
Torka örter från trädgårdslandet och låt dem pryda köket

3. Torka örter
Högsommaren är bästa tiden för att skörda kryddörter och de smakar bäst om man tar dem just innan blommorna är på väg att slå ut. Man brukar säga att kryddor ska torkas hängande på ett varmt, mörkt och torrt ställe, då behåller de färg och arom bättre. Men sedan, när de väl torkat, går det jättebra att ha dem hängande framme i köket, nära till hands som vackra blickfång.

4. Vattna som Pippi
För att inte slösa på vatten i trädgården är det bra att göra som Pippi Långstrump och vattna när det regnar för då får växterna en riktig rotblöta. För ni kommer väl ihåg att Pippi gick i sin trädgård och vattnade medan regnet forsade ner och hur Tommy tyckte att det var bra onödigt?
”Jo, det kan du säja”, sa Pippi förtrytsamt. 
”Men har jag legat vaken hela natten och glatt mej åt att få gå upp och vattna, så låter jag inte hindra mej av lite regn, skriv opp det!”

Prästkragar kan blomma en andra gång genom att du knipsar bort överblommade blommor

5. Döstäda bland blommorna
På engelska kallas det för deadheading, på svenska finns inget bra uttryck. Men vad det handlar om är att man knipsar bort alla överblommade blommor från perenner och sommarblommor. Då är chansen stor att man får njuta av en andra blomning av till exempel prästkrage, fingerborgsblomma, lejongap, malva, näva och många fler.

”Ligg kvar i hängmattan alltså, så gör du både dig själv och insekterna en tjänst”

6. Trädgårdsarbeta från hängmattan
Så här i juli är det lätt att bli lite stressad över allt ogräs som behöver rensas, gräs som behöver klippas och blommor och buskar som behöver ansas. Men ta det lugnt, genom att städa mindre i trädgården och låta en del hörn få vara lite risiga så trivs alla viktiga pollinatörer bättre. Ligg kvar i hängmattan alltså, så gör du både dig själv och insekterna en tjänst.

7. Spana efter vitlökstecken
Dags att börja spana efter gulnande blad på vitlöksbladen för det är nämligen tecknet på att den är skördeklar. Enligt vitlöksgurun Åke Truedsson skördas vitlök mellan 10 juli och 1 augusti. Mer precist än så kan det väl knappast bli!

Ligg kvar i hängmattan i juli
Ge bort grönsaker till vänner och bekanta

8. Ge bort en grönsak
Safta, sylta, torka, frys in eller ge bort! Om din trädgård dignar av frukter, bär och grönsaker som du själv inte orkar ta vara på så låt dem inte förfaras. Ge istället bort dem till vänner och bekanta. Be dem att komma och plocka själva, det brukar vara otroligt uppskattat och win win för alla.

Publicerad i Rum Ute nr 4-2020

Annons