Kalendern – 9 saker att göra i trädgården i augusti - By RUM
Annons
Trädgård

Kalendern – 9 saker att göra i trädgården i augusti

Augusti är skördetid, men också ett tillfälle att förbereda inför nästa års trädgårdssäsong. Petra Aschberg tipsar om 9 saker du inte vill missa att göra i trädgården i augusti.

Annons

1. Plantera pionerna
Drömmer du om fler fluffiga pioner i trädgården? Då ska du skrida till verket nu, för slutet av augusti och hela september är absolut bästa tiden att plantera pioner, det gäller både pionknölar och krukade plantor. Men tänk på att pioner trivs bäst i djup, mullrik och väldränerad jord, så välj planteringsplats med omsorg.

2. Sluta gödsla
Nu är det hög tid att sluta gödsla perenner, rosor och andra fleråriga växter med kväverik gödsel som gräsklipp, nässelvatten och hönsgödsel. Annars går de inte ner i varv och klarar kylan sämre.

Pioner planteras i augusti

3. Beskär under JAS
I trädgårdssammanhang står förkortningen JAS för juli, augusti och september och grejen med JAS är att under den här perioden kan alla växter, träd och buskar beskäras. Det kan helt enkelt inte bli fel! Till och med plommon och körsbär som annars lätt ”förblöder” tål en omgång med sekatören just nu om de skulle behöva friseras.

Beskär hallonbusken efter skörd

”Däremot lämnar man kvar de skott som kommit under sommaren”

4. Lyckas med sommarhallonen
För att få stora bär och friska buskar är det viktigt att beskära sommarhallonen efter skörden. Då tar man bort alla grenar som burit frukt men däremot lämnar man kvar de skott som kommit under sommaren för det är de som kommer att bjuda på hallon nästa år.

5. Ta tag i vattenskott på äppelträdet
Har du ett äppelträd med massor av vattenskott ska du passa på att ta bort dem nu i slutet av sommaren. Väntar du till vårvintern blir det bara ännu fler. MEN ta inte bort alla på en gång utan ta bara bort cirka en 1/3 under tre säsonger framåt. Då kommer trädet att lugna ner sig och bli normalt igen.

Omogna tomater toppas i augusti för att hinna mogna

6. Toppa omogna tomater
Om tomatplantorna fortfarande har klasar med gröna tomater som inte börjat mogna ännu är risken stor att de inte hinner bli klara innan kylan kommer. Det är då det är läge att ”läxa upp” plantorna genom att toppa dem. Det är nämligen som att säga: ”Nu slutar du lägga energi på att växa på höjden och börjar ägna dig åt att mogna fram tomater istället”.

”Sedan får du njuta av deras blommor redan nästa sommar”

Annons

7. Plantera träd i breda gropar
I augusti är jorden varm och fuktig och perfekt för plantering av träd. Men slarva inte med grävningen, för att trädet ska få en bra start krävs att gropen är minst dubbelt så bred som trädets rotklump. Det är alltså viktigare att gräva brett än djupt eftersom trädets rötter breder ut sig på bredden. Vattna också mycket i gropen innan du planterar.

8. Tid för tvååriga blommor
Passa på att så stockrosor, fingerborgsblommor, aklejor och andra tvååriga blommor nu så hinner de gro och komma upp under hösten. Plantorna övervintrar och sedan får du njuta av deras blommor redan nästa sommar.

9. Gröngödsla
Så in gröngödsling i dina färdigskördade odlingsbäddar så här i slutet av säsongen. Då får du en jord med bättre struktur och som är mer näringsrik nästa år. Låt plantorna stå kvar över vintern och vänd ner dem i jorden till våren. Blodklöver och honungsfaecelia är bra gröngödsling men det finns också färdiga frömixpåsar att köpa.

Gräv breda gropar när du planterar träd

Publicerad i Rum Ute nr 4-2020

Annons