Kalendern – 9 saker att göra i trädgården i november - By RUM
Annons
Trädgård

Kalendern – 9 saker att göra i trädgården i november

Höstplantera, driv upp amaryllislökar och njut av senhöstens persilja – här är 9 saker att göra i trädgården i november.

Annons

1. Plantera amaryllis
Vill man driva egna amaryllislökar och få dem att blomma till jul är det dags att plantera nu i början av november. Först väcker man löken genom att sätta den ovanpå ett glas med ljummet vatten så att bara rötterna sticker ner i vattnet. Efter ett dygn planteras löken i en kruka med blomjord så att en tredjedel av löken sticker upp. Vattna igenom jorden och ställ krukan ljust, vattna sedan sparsamt och bara när jorden torkat upp.

2. Kör över löven
Kratta bort löv från gräsmattan och lägg dem i rabatterna istället, där gör de mer nytta som vintertäckning och jordförbättring. Tjocka lager löv på gräsmattan kväver gräset och ger fula fläckar, orkar du inte kratta så kör över dem med gräsklipparen så förmultnar de mycket snabbare.

Plantera amaryllis i november
Sätt vitlöken i november

3. Höstplantera mera
Hösten är den perfekta tiden att plantera, det är fuktigt både i luften och i jorden och det är lätt att gräva. Det går faktiskt bra att plantera och plantera om växter ända fram tills det blir tjäle. Så passa på att sätta buskar, träd, rosor och perenner. Så länge det går att gräva går det också bra att plantera. När det gäller vintergröna växter är det dock bättre att vänta till våren.

4. Preppa för vitlöken
Vitlök ska helst sättas så sent som möjligt på hösten, när det har blivit kallt ute. Då hinner klyftorna rota sig innan marken fryser men man riskerar inte att blasten börjar växa och blir frostskadad. Gödsla med hönsgödsel när du planterar så får vitlöken en bra start till våren. 

Annons

5. Toppa med persilja
Persilja är en av de växter i grönsakslandet som tål en del kyla och kan skördas färsk hela hösten och ibland även på vintern om det inte blir för många minusgrader. Så passa på att frossa i denna nyttiga goding just nu, men kom ihåg att aldrig hetta upp persilja, då förstörs näringsämnena. Avsluta med att toppa maten strax innan servering.

Toppa mat med persilja
Gör en egen kompost

6. Överlevnadsguide för pelargoner
Det finns två sätt att övervintra de mest älskade pelargonerna:

– Mörkt, svalt och frostfritt i garage, källare eller förråd. Klipp ner plantorna rejält för att slippa bladmögel. Vattna sparsamt, en gång i månaden.

– Varmt och ljust inomhus, på fönsterbrädan, gärna i ett rum med lite lägre inomhustemperatur. Ställ dem inte över ett element, det blir för torrt, i övrigt behandlas de som vanliga krukväxter.

7. Återvinn trädgården
Senhösten är en bra tid att starta en ny kompost eftersom det finns mycket organiskt material att ta vara på. Börja med att lägga kvistar, grenar och grova stjälkar i botten som skapar ett luftigt underlag. Varva sedan löv, rens och rester från grönsaksland och rabatter, fallfrukt och det sista gräsklippet. Det kommer att bli finfin jord nästa sommar!

8. Bädda med halm
November är jordärtskockans bästa tid, då har knölarna både hunnit svälla och utvecklat sin fina smak. Tyvärr håller de inte att lagra särskilt länge, men om man vill njuta av skockor hela vintern kan man täcka jordytan med halm och klippa ner blasten till cirka 20 cm. Då fryser inte jorden så hårt och det brukar gå bra att plocka knölar ända fram till våren.

9. Sista rycket!
Vi vet, det är jättetråkigt att göra rent spadar, krattor och sekatörer när säsongen är slut. Men om man gör det nu, innan man ställer undan dem så blir det desto trevligare att dra igång vårbruket. Jordiga redskap rostar dessutom om de får stå så en hel vinter eftersom jord håller kvar fukt.

Rengör trädgårdsverktygen för vintern i november

Publicerad i Rum Ute nr 6-2020

Annons