Oktober är här och det är dags för sista rycket i trädgården innan allt går i vintervila. Här är 9 saker att göra i trädgården i oktober.
1. Skydda krukorna
Har du fleråriga växter i krukor utomhus? Då måste de skyddas under vintern. Har du ingenstans att ställa in dem kan du bygga en växtförvaring under trädgårdsbordet. Sätt dem på en frigolitskiva och täck sedan bordet med ett tjockt lager fiberduk, bubbelplast, gamla mattor eller säckväv. Titta till dem på vårkanten och plocka bort täcket när dagarna blir varmare.
2. Potatislov
Det som idag heter höst- eller läslov kallades förr för potatislov. Ungarna fick ledigt för att hjälpa till att ta upp potatisen för nu måste den upp ur jorden innan det blir för kallt och blött. Potatis som utsätts för temperaturer under 4 plusgrader blir nämligen söt och smakar konstigt.


3. Vitlök & tulpaner – perfekt kombo!
Innan tjälen sätter sig är det dags att sätta vitlök för skörd nästa år. Varför inte testa att sätta varannan vitlök och varannan tulpanlök? Då kan du använda tulpanerna till snitt under våren medan vitlöken växer till sig. När tulpanerna är plockade är det dags att börja gödsla vitlöken med flytande näring.
4. Se upp för mumierna
Låt inte ruttnande fallfrukt ligga kvar under dina fruktträd och ta bort alla så kallade fruktmumier som sitter kvar i trädet och skrumpnar. De är en perfekt grogrund för mögel och olika växtsjukdomar som kan smitta träden. Mata komposten med frukten istället.
5. Säsong för jordärtskockorna
Det är först när mörkret och kylan är här som det är dags att njuta av jordärtskockorna. Jordärtskockan är en så kallad kortdagsväxt vilket gör att knölarna inte sväller upp förrän solljuset minskar och dagarna blir kortare. Så om du vill ha stora knölar ska du skörda sent på hösten.
6. Skäm bort hjälpredorna
Dags att plocka fram fågelbordet och hänga upp fågelmataren. Genom att mata fåglarna över vintern gynnar du fågellivet i din trädgård och vips har du massor av hjälpredor till våren i kampen mot alla skadegörare!
7. Nyp ett nypon
Visste du att alla sorters nypon är ätliga? Det är alltså bara ut och nypa av alla du ser just nu, i trädgården, på skolgården eller i skogen. Nypon är vårt eget svenska superbär fyllt av nyttiga vitaminer och mineraler. Enklast är att torka dem i ugnen (ta bort kärnorna först), sedan är det bara att koka soppa, brygga te eller strössla på filen.
8. Tillbaka till jorden
Töm alla sommarens krukor på jord och ställ undan inför vintern. Jorden är perfekt att sprida ut i rabatterna som jordförbättring eller att kupa upp runt känsliga växter.


9. Fixa fler vinbärsbuskar
Senhösten är en bra tid för att beskära vinbärsbuskarna och samtidigt ta toppsticklingar. Klipp cirka 20 cm långa sticklingar, lämna kvar ett par blad högst upp, och stick ner djupt i jord. Till våren har sticklingarna fått rötter och du har fått ett gäng nya buskar att plantera ut i trädgården.
Publicerad i Rum Ute nr 5-2020