Kalendern – 9 tips för trädgården i januari - By RUM
Annons
Trädgård

Kalendern – 9 tips för trädgården i januari

Det är dags att förså säsongens första frön, inspireras av vinterns växter och njuta av tulpaner. Petra Aschberg delar med sig av sina bästa trädgårdsfix i januari.

Annons

Foto: Unsplash

1. Spara julens växter
Varför inte försöka rädda livet på julens växter istället för att slänga ut dem? Utblommade hyacinter och tulpanlökar kan sparas svalt och mörkt och sedan grävas ner ute när det blivit varmt. Små rumsenar kan bli fina inslag i trädgården till våren.

2. Spana på vintervackra växter
När vintern och snön tagit sitt grepp om parker och trädgårdar kan man passa på att gå runt och fundera över vilka växter som har vackra siluetter och är snygga även på vintern. Som till exempel astilbe med sina vinterståndare eller kopparlönnen med sina vackert lysande stammar.

3. Låt trädgården vila
Ännu är det för tidigt att börja jobba i trädgården, förr brukade man gallra buskar och beskära träd vid den här tiden på året men numera vet man att det är bättre att låta dem vila ett tag till. Vänta tills vårsolen kommer tillbaka för då klarar växterna ingreppet bättre.

4. Pigga upp vinterdeppiga växter
Står dina krukväxter och deppar i vintermörkret? Då är det dags för lite uppmuntran. Ställ dem så ljust som möjligt för det är ofta ljusbristen som gör att de slokar och tappar blad. Det kan också bero på att det är så varmt och torrt inomhus, duscha plantan regelbundet med vatten och ställ den i ett lite svalare rum.

5. Snabb primör
Peta ner några vitlöksklyftor i en kruka och ställ i fönstret. Snart kan du skörda späd och underbart mild vitlöksblast.

”Redan i slutet av januari är det dags att börja förså en del blommor och grönsaker”

Annons
Annons

6. Så tidiga sorter
Redan i slutet av januari är det dags att börja förså en del blommor och grönsaker som behöver lång tid för att utvecklas, sexempelvis chili, aubergine, kronärtskocka, heliotrop, jätteverbena, begonia, klockranka, pelargon, flitiga lisa och penséer.

7. Tid för tulpaner
Tulpanens dag infaller 15 januari och räknas som startskottet för tulpansäsongen. Bästa sättet att ge tulpaner ett långt liv är att snitta om stjälkarna varje dag och byta till nytt, kallt vatten. Tänk också på att tulpaner ska stå i lite vatten, bara ett par centimeter. Får de för mycket vatten fortsätter stjälkarna att växa och blir snabbt långa och rangliga.

8. Grodda grönt!
I januari när man börjar längta efter grönska igen blir man glad av att grodda frön och bönor på köksbänken. Köp en groddburk och testa att grodda exempelvis solrosfrön, bovete, gröna linser eller en påse rödbetsfrön. Nyttigt och väldigt gott att toppa både mackan och middagen med!

9. Räkna fåglar 
Sista helgen i januari är det som vanligt dags för den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten”. Räkna dina matgäster vid fågelbordet och rapportera in till Sveriges Ornitologiska Förening. Läs mer på vinterfaglar.se.

Annons

Publicerad i Rum Ute nr 5-2019

Annons