Lyssna på trädgårdspoddar, laga en vegetarisk julskinka och stänga ute hungriga harar – Petra Aschberg listar nio saker att göra i och omkring trädgården i december och tipsar om julklappar till den trädgårdsintresserade.
Text: Petra Aschberg
1.
Inventera förråden
Glöm inte att titta till lagrade äpplen, potatis och rotsaker om du har sådant i förråd och källare.
Ta bort det som ser dåligt ut för att förhindra att mögel och angrepp sprider sig.

2.
Låt rosorna vänta på minus Tänk på att inte vintertäcka rosorna förrän marken runt busken har frusit till. Annars finns risken att man bäddar in fukt runt rötterna som sedan fryser till en iskaka. Inte bra!
3.
Lurade hyacinter
Visste du att julens alla hyacinter egentligen inte borde blomma nu utan senare på våren, som alla andra lökväxter? Men köpehyacinterna drivs med konstgjord kyla under hela hösten för att de ska tro att det är vår när de väcks till liv med ljus och värme lagom till jul.
4.
Julskinka från grönsakslandet
En kokt kålrot funkar faktiskt oväntat bra som alternativ till den klassiska julskinkan. Skala och koka roten i grönsaksbuljong med lök, lagerblad, kryddpeppar och vitpepparkorn tills den är mjuk rakt igenom. Griljera i ugn som vanligt penslad med skånsk senap och ströbröd, dekorerad med nejlikor.

Foto: Unsplash/Alexis Chloe
”Det finns många sätt att göra julen lite klimatsmartare.”

5.
Julpynta med grönt
Det finns många sätt att göra julen lite klimatsmartare. Ett av dem är att pynta med grönt. Så ut och plocka in mossa, kottar, kvistar och lingonris. Man får inte bryta kvistar eller plocka mossa på annans mark men allt som ligger löst på marken är bara att ta!
6.
Trädgård i lurarna
Passa på att ägna lite julledighet åt någon spännande trädgårdspodd. Missa till exempel inte
”Botaniska trädgårdspodden” från Göteborgs botaniska trädgård med botanisterna Stina Weststrand och Åsa Krüger. Massor av bra tips!

7.
Ställ ut julrosen
Till jul finns det många olika sorters julrosor att köpa som krukväxter. Men tyvärr trivs de inte i våra varma bostäder. Bättre då att sätta dem i en kruka vid ytterdörren, där klarar de sig så länge vintern är mild med lätt frost. Skulle det bli riktigt kallt kan krukan tas in på natten. Den vita julrosen (Helleborus niger) är den mest härdiga sorten.
8.
Håll haren borta
En hungrig hare som står på bakbenen når väldigt högt upp i träd och buskar, speciellt om det ligger snö på marken. En nyplanterad häck eller små fruktträd kan bli helt förstörda över en natt. Så se till att få upp gnagskydd och nät runt det du är rädd om innan det är för sent.
9.
Tre trädgårdsklappar
Här är tips på små udda men smarta trädgårdsredskap att ge till trädgårdsintresserade vänner i julklapp.
1. Rensskära
För att skära, hugga och skrapa bort ogräs.
2. Lökjärn
Oumbärligt när man planterar blomsterlökar.
3. Planteringspinne
Det perfekta redskapet för förkultivering och omplantering.

Lökjärn, 395 kr, Burgon & Ball.
Publicerad i Rum Ute nr 5-2019