Kalendern – 9 trädgårdsfix i juni - By RUM
Annons
Trädgård

Kalendern – 9 trädgårdsfix i juni

Skörda sommarens första potatis, tillaga en solrosknopp och tjuva tomaterna – Petra Aschberg tipsar om 9 saker du kan fixa med i trädgården i juni.

Annons

1. Rensa ogräs – spara vatten!
För klimatets skull måste vi börja hushålla med vattnet i våra trädgårdar. Ett smart knep för att spara vatten är att rensa mycket ogräs. Då blir nämligen jorden automatiskt uppluckrad och då suger den lättare åt sig vattnet istället för att det bara rinner av från jordytan när man vattnar. Två flugor i en smäll!

2. Plocka luktärterna
När luktärterna börjar blomma mot slutet av juni gäller det att hela tiden vara där och plocka av blommorna. Ju fler buketter du plockar desto fler nya blommor får du. Om de vissna luktärterna får sitta kvar och bilda fröbaljor slutar luktärterna snart att producera nya knoppar.

Spara vatten när du vattnar trädgården i sommar

”Se upp så att du inte plockar falska fläderblommor som är giftiga”

Annons

3. Fixa en humlebar
Sätt ut en vattenskål i trädgården där humlor, bin och andra pollinatörer kan dricka. De blir nämligen väldigt törstiga av att samla nektar och pollen. Men tänk på att insekterna måste kunna nå vattnet utan att trilla i och drunkna så lägg i några stenar eller snäckskal som sticker upp ovanför vattenytan.

Nyplockad potatis

4. Skörda sommarens första potatis
Om du förrotade potatis redan i mars finns det förhoppningsvis tillräckligt stora knölar nu till midsommarsillen. Ett smart sätt att kolla det, utan att behöva dra upp hela plantan, är att stoppa ner handen i jorden och känna efter. Då kan man plocka ut de största knölarna och låta resten sitta kvar och växa vidare ett tag till.

5. Se skillnad på falsk och äkta fläder
Att plocka fläderblommor till saft är ett kärt nöje men se upp så att du inte plockar falska fläderblommor som är giftiga. Här är två enkla knep för att se skillnaden:

  • Äkta fläderblommor är vita eller svagt gulaktiga och luktar som flädersaft (falsk fläder har gula blommor och saknar den klassiska fläderdoften),
  • Äkta fläder har blomklasar som är platta som tallrikar vilket gör att de går att ställa upp och ner utan att de tippar (falsk fläder har blomklasar som är runda och ser ut som druvklasar).

”Många av sommarens blommor går att äta”

6. Ät opp en blomknopp 
Visste du att kokta solrosknoppar är goda att äta som primör med smör, eller att man kan använda ringblommans gula kronblad i kokvattnet för att färga riset härligt gult? Många av sommarens blommor går att äta och här är bara några av alla smaskiga skönheter: Förgätmigej, kryddtagetes, lejongap, tusensköna, gurkört, pensé, syren, daglilja, blåklocka och stockros.

7. Gödsla jordgubbarna
Tänk på att jordgubbar behöver väldigt lite gödsel och att bären blir godare om plantorna växer i mager jord. Men för att säkra bärskörden även nästa säsong är det ändå bra att hjälpa plantorna att lagra in näring genom att gödsla dem lite direkt efter skörden. Och då är det kogödsel som gäller, annan mer kväverik gödsel ger bara en massa blad och få bär.

Solrosknoppar är goda att äta som primör
Tjuva tomatplantan för att "tjuvarna" inte ska stjäla energi

8. Tjuva tomaterna
När de första skotten sticker upp ur grenvinklarna på tomatplantorna är det dags att bli polis och börja tjuva. Alltså nypa bort skotten, eller ”tjuvarna” som de brukar kallas, eftersom de stjäl energi från plantan. Alla tomatsorter ska tjuvas utom busk-, ampel- och dvärgtomater. Fortsätt tjuva hela sommaren!

9. Skörda vitlöken
När de nedersta bladen har vissnat och bladtopparna gulnar är det dags att skörda vitlöken, vilket brukar vara någon gång från slutet av juni. Då finns det plötsligt massor av utrymme för nya grödor och tiden är dessutom perfekt för att så pak choi, rättika och andra asiatiska bladgrönsaker för höstskörd.

Publicerad i Rum Ute nr 3-2020

Annons