Kalendern – det här kan du göra i trädgården i april - By RUM
Annons
Trädgård

Kalendern – det här kan du göra i trädgården i april

Gräva i jorden, sätta vårens sättlök, ta hand om tomatplantorna och njuta av nässlor och vitsippor. Det här kan du pyssla med i trädgården i april!

Annons

Foto: Unsplash

Sätt sättlök
Nu ska sättlöken ner i jorden, i slutet av april i södra Sverige eller i början av maj om man bor i norr. Tänk på att sätta lökarna strax under jordytan men se till att ingen torkad blast sticker upp ur jorden för då är de nyfikna koltrastarna snart där och drar upp lökarna igen!

När jorden reder sig …
… är ett begrepp som ofta förekommer i trädgårdssammanhang. Men vad betyder det egentligen? Jo, att tjälen gått ur marken och att jorden inte är som en lerig klump när man tar upp den i handen, utan att den smular sig fint och går att sila mellan fingrarna.

Boosta vitlöken
När vårsolen värmer och vitlöken vaknar till liv och börjar sticka upp sina gröna skott ur jorden behöver den både gödsel och vatten. Annars blir det inga stora vitlökar att skörda till sommaren utan bara små pluttar.

Annons

Skapa ett hav av vitsippor 
Finns det något vackrare än vitsippor? Hur som helst är det nog ett av våra mest älskade vårtecken. Drömmer du om ett eget vitsippshav kan du köpa och plantera krukodlade vitsippor från april till oktober. De är lättodlade och breder gärna ut sig om de trivs. Bäst gillar de halvskuggiga platser under lövträd och buskar där jorden är väldränerad och näringsrik.

Barbariska rabarber
När rabarbern sticker upp sina röda svällande knoppar ur jorden vet man att det är vår! Men visste du att ordet rabarber härstammar från det grekiska ordet barbar som betyder ”främmande” och som på svenska i sin tur betyder ”vilde”? Ursprungligen växte rabarbern också vilt i trakterna kring Svarta havet och blev populär i Sverige först på 1800-talet.

Ta hand om jorden
April är framför allt greparnas och spadarnas månad, komposten behöver grävas om och väckas till liv med luft och syre. Rabatter behöver jordförbättras och köksland förberedas för sådd genom att man sprider ut kompost och stallgödsel över jordytan och myllar ner i översta lagret.

Annons

Kickstarta perennerna
När vintern äntligen släppt taget om trädgården och perennerna börjar vakna är det dags att klippa ner fjolårets perennris. Vill du ge din perennrabatt en riktig kickstart kan du börja med att först lägga ut ett rejält lager kompost, gärna blandat med brunnen hönsgödsel, och sedan klippa ner allt riset i småbitar och låta ligga kvar ovanpå.

Slipp rådjur i rabatterna
När rådjuren hittat till trädgården och mumsat i sig vårens vackraste blomsterlökar är det lätt att bli galen. Trots staket, blodmjöl, nät, spray och luktpinnar. Men håll huvudet kallt, tänk om och satsa på att bara plantera gnagsäkra lökar till hösten som vintergäck, stjärnhyacint, allium, narcisser, kungsängslilja och honungslök. Sedan kan du andas ut!

Rädda tomatplantorna
Om man drar upp egna tomatplantor inomhus ränner de gärna iväg och blir långa och gängliga. Men det är lätt att åtgärda genom att plantera om dem i djupa krukor så att jorden täcker nästan hela stjälken. Då växer nya rötter ut och plantan blir kraftig och knubbig igen!

Koka nässelte
Någon gång i april brukar man kunna plocka vårens första nässlor. Varför inte prova att göra supernyttigt te på de späda bladen? En enda tesked nässlor lär täcka hela dagsbehovet av C-vitamin. Lägg bladen i en kastrull med vatten, låt koka upp och ta av från värmen. Sätt på lock och låt dra några minuter. Smaksätt gärna med pressad citron.

Publicerad i Rum Ute nr 2-2020

Annons