Lyckas med citrusträden – på våra breddgrader - By RUM
Annons
Trädgård

Lyckas med citrusträden – på våra breddgrader

Drömmer du om egenplockade citroner eller ett dignande apelsinträd? Med rätt vinterförvaring kan du odla de lite kinkigare Medelhavsträden även här i Norden.

Annons

Så lyckas du med citrusträden
Det knepiga med citrusträd är att få dem att överleva den svenska vintern, men det finns knep som hjälper dig att lyckas. Under vinterhalvåret förvaras citrusplantor på inglasade balkonger och i växthus. Det man bör uppmärksamma är att betonggolv kan föra upp kyla så att krukorna och därmed rötterna fryser. Placera krukan på något isolerande material eller ännu hellre, isolera gärna hela krukan. 

Citrusträd
Foto: Mikhail Alexandrov/Unsplash

Citron, Citrus x limon
Citronträd med sina blanka gröna blad, väldoftande vita blommor och gula frukter är mycket vackra. De blommar året runt och bär frukter i olika storlek samtidigt. Vanligt är att frukterna även efter att de mognat sitter kvar under lång tid. De mest värdefulla sorterna är de som blommar utspritt över hela året så att frukten mognar successivt. Mognadsprocessen för sorten ’Adamopoulus’ tar cirka nio månader och frukterna kan i moget tillstånd hänga länge.

Citronen har både hon- och hanblommor. Om det inte finns bin när plantorna blommar, måste man själv med exempelvis en mjuk pensel föra över frömjöl från blomma till blomma.

Citronplantor sätts i speciell citrusjord i stora, väl tilltagna krukor. Ställ plantan utomhus under sommaren på en solig och skyddad plats. Innan den första frosten tas citronträdet in och placeras på en sval men ljus plats. Vintertemperaturen ska vara mellan +8° – +10°. Viktigt är att inte övervattna, men fortsätt att ge näring året runt.

Citronträd med mycket frukt
Foto: Ernest Porzi/Unsplash

Apelsinträd
Foto: Anj Belcina/Unsplash

Apelsin, Citrus Sinensis-gruppen
Vanliga sorter är ’Valencia’, ’Navels’, ’Navellinas’ och ’Morro’. ’Valencia’ kallas ofta julapelsin. I södra Sverige tar de ett år på sig för att mogna. Apelsiner ska ha riktigt mycket sol och värme innan de plockas.

Annons

Av Torsten Wallin

Publicerad i Rum Ute nr 1-2019

Annons