Nordfrö satsar på svenska fröer - By RUM
Annons
Trädgård

Nordfrö satsar på svenska fröer

Fröföretaget Nordfrö har specialiserat sig på fröer producerade i Sverige, och affärsidéen är fröer anpassade till vårt nordiska klimat. Vi fick en kort pratstund med Ove Möller som sedan några år tillbaka driver företaget.

Annons

Berätta om ert koncept?
– Alla fröer som vi säljer är odlade i en småskalig, hantverksmässig produktion. Vi månar om att samspela med insekter och mikroliv. Det funkar bäst genom att använda täckodling och samodling, för att inte vara beroende av fossila bränslen i produktionen. Tänk dig att de flesta fröer som säljs i Sverige för odling av grönsaker, kryddor och blommor produceras nästan uteslutande i andra länder och delar av världen, med andra odlingsförhållanden och storskaliga metoder beroende av fossila bränslen och stora maskinparker. Det ville vi ändra på!

Kokbönan Oves lilla Svarta

Kokbönan, Oves Lilla Svarta är lättodlad, mognar tidigt och
producerar bra.
Mangold Fordhook Giant från NordFrö

Mangold Fordhook Giant växer på stabilt och stadigt oavsett väder, blir riktigt stor (ca 70 cm hög), bladen används som spenat och stjälkarna kan användas som sparris.
Majs från NordFrö
Annons
Buttercup Bush Emerald från NordFrö
Vaxbönan, Rocquencourt, från NordFrö

Den gula vaxbönan, Rocquencourt är en gammal traditionell fransman med en nötig, lite smörig smak. Plantan ger saftiga, trådfria och raka baljor.

Vad sker inom den närmaste framtiden?
– Vi kommer att koncentrera oss på att testa och förfina våra arbetsmetoder med odling, skörd och att bereda fröer. Vi månar om att bygga jord, det vill säga att gynna jordens mikroliv och främja biologisk mångfald. I framtiden bör vi arbeta för en mer decentraliserad produktion av fröer i Sverige. Det skulle kunna bidra till att göra livsmedelsförsörjning mindre sårbar.

Publicerad i Rum Ute nr 3-2021

Annons