Ny app ska göra trädgårdsarbetet enklare - By RUM
Annons
Trädgård

Ny app ska göra trädgårdsarbetet enklare

En app som låter dig planera rabatterna, samla poäng till fröpåsar och utmanar dig att främja biologisk mångfald – är Gardenr trädgårdsentusiastens nya favorit i telefonen?

Annons

Med Instagramkontot Gardenr har Filip Johansson redan nått ut till nästan 15 000 följare med sina smarta, enkla och hållbara trädgårdstips. Nu lanseras appen med samma namn som ska göra trädgårdsarbetet ännu enklare – och roligare. Vi frågade Filip om appen och om hans bästa trädgårdstips till nybörjaren.

Du kommer från början från it-branschen – vad var det som lockade med odlingsvärlden?
– Vi flyttade till en liten gård för fyra år sedan. Då tog odlingen fart på allvar och jag började också göra olika insatser i trädgården för djur, insekter, igelkottar etc. Det är en fantastisk värld med massor av roliga människor som bjuder på sig själva och även bjuder in en – man samlas kring något positivt. Jag tror att trädgård och odling dessutom varit en livlina för många, mig själv inkluderat, under pandemin.

Filip Johansson, grundare av trädgårdsappen Gardenr

”Modemagasinen slutade med trådsmala modeller och trädgårdsmagasinen borde sluta med perfekt planterade och rensade dahliarabatter”

Annons

Hur föddes Instagramkontot Gardenr?
– Från början var det tänkt att bara bli några videos men efter att det tog fart och blev uppskattat har jag nu kört en video om dagen i över ett år! Jag ville dela med mig och sprida idéer, så jag tar saker jag stöter på i forskningsartiklar, husmorsknep och lite egna uppfinningar och kokar ihop det och testar i trädgården och sen försöker jag förmedla det på drygt en minut och hoppas på att det är intressant, kul och lättsmält!

I appen Gardenr kan du planera dina rabatter

Nu lanserar ni en app – vad är tanken med den?
– Det är en gratis app för trädgårdsintresserade där man kan göra utmaningar i trädgården för biologisk mångfald och vinna fröpåsar, man kan skissa upp sin trädgård och fylla den med allt man har i den och man kan identifiera växter via foto eller söka upp dem och spara dem i växtlistor och rabatter. Sen finns alla mina trädgårdshacks där och inom kort kommer även utbildningar och notifieringar om vad, när och hur man gör saker under trädgårdsåret. Jag hoppas att det kan bli där man samlar sin trädgård, får information och kunskap och ser sin utveckling – både personlig och för trädgården. Helt enkelt en egen trädgårdsmästare i fickformat.

Kom igång med trädgårdsarbetet med appen Gardenr

”Bli inte ledsen om det inte går, då provar man något annat!”

Hur svårt skulle du säga att det är att odla?
– Lättare än att ta hand om barn, men svårare än att starta företag. Någonstans där! Helt ärligt är det så mycket lättare än vad alla tror. Att ha ”gröna fingrar” handlar bara om att vara lite mer orädd. Sen tror jag att vi har lite för mycket perfektionisttänk överlag. Att odla är av naturen smutsigt och det går ganska ofta snett, men det är det som är tjusningen! Kanske behöver alla trädgårdsmagasin göra likt modemagasinen. Modemagasinen slutade med trådsmala modeller och trädgårdsmagasinen borde sluta med perfekt planterade och rensade dahliarabatter. Jag tar hellre en oklippt gräsmatta och hästskit alla dagar i veckan!

Annons

Vilket råd skulle du ge till den som är sugen på att börja odla men inte riktigt vet var hen ska börja?
– Börja enkelt. Gräv inte upp hela trädgården, beställ växthus och 700 obskyra fröer. Man blir lätt överambitiös och därmed besviken, och då kanske man i värsta fall tappar suget vilket ju är förödande! Ta en kruka och sätt en potatis i, ta en kruka och sätt tomatfröer i och ta en kruka och fyll med de där kryddväxterna man kan köpa för typ 19 kronor på Ica. Så har du örter hela sommaren, du får lite egen nypotatis och några egna solmogna tomater. Sen är man igång! Faller lusten på och man hittar någon inspiration, kör på. Och bli inte ledsen om det inte går, då provar man något annat! Jag misslyckas hela, hela tiden. Sen är det ju kul med saker som kommer år efter år, kanske en bärbuske och ett äppleträd. Det är också odling och minimalt med effort!

Tre trädgårdshacks!

  • Använd kottar till skydd och bo. Tallkottar brukar det finnas alltför mycket av. Man kan dels samla ihop dem och lägga som täckmaterial i krukor, det blir både snyggt och sparar fukt så man inte behöver vattna så ofta. Man kan också rulla in dem i lite hönsnät och hänga upp så har man skapat boplats för insekter, exempelvis nyckelpigor!
  • Torka örter i matavfallspåsar av papp. Snart är det dags att skörda de unga, extra smakrika örtbladen som gör sig fint att torka. Häng upp dem i en matavfallspapppåse så tappar de inte smaken av att blekas i solen och om de smulas sönder lite så faller de inte ner på golvet utan stannar i påsen (bra dock att sticka några hål så det blir lite ventilation).
  • Gör en såplanka av vinkorkar. Spara alla korkar från fredagsvinet och skruva sedan fast dem på högkant med 5–10 centimeters mellanrum på en planka. Sen kan man använda plankan när man planterar. Tryck till så att korkraden trycks ner i jorden, sedan har du lagom hål för frön eller sticklingar i perfekta raka rader!
Börja enkelt med att odla i kruka
Annons