Så lyckas du med fikonträdet - By RUM
Annons
Trädgård

Så lyckas du med fikonträdet

Med sina vackra blad och söta frukter står fikonträdet på mångas önskelista, och med lite omsorg kan det faktiskt odlas ute, även i Sverige. Landskapsarkitekt Torsten Wallin tipsar om hur du får fikonträdet att frodas.

Annons

Foto: Unsplash

Kort om fikon
Ficus carica

Fikonet är en skenfrukt och består av ett urholkat, päronformat blomfäste, som på innerväggarna är klätt med talrika små enkönade blommor, vilkas fruktämnen utvecklas till nötter (de små grynen i fikonet). 

Frukterna utvecklas i bladvecken på sommarskotten och kan under gynnsamma förhållanden mogna samma sommar. De kallas då sommarfrukter, i motsats till vinterfrukter, som är de yttre och senast framkommande frukterna. De senare mognar först tidigt på sommaren nästkommande år, förutsatt att trädet stått i ett mycket skyddat läge i Sydsverige eller inomhus längre norrut. Sorten ’Precoce Dalmatie’ utvecklar frukten utan att befruktas.

Annons

”Först då fikonplantan tappat bladen på hösten placeras den inomhus så svalt som möjligt i en källare eller ett garage.”

Odla fikon i Sverige

I sydligaste Sverige kan man odla fikon på friland, men då krävs en lugn och skyddad plats vid en södervänd mur eller vägg för att frukten ska utvecklas. Längre norrut är det bättre att odla den i krukor som får stå ute så länge som möjligt. Först då fikonplantan tappat bladen på hösten placeras den inomhus så svalt som möjligt i en källare eller ett garage. När trädet är i vintervila behöver det inte stå ljust längre, men vattna lite grann då och då under vintern för att inte jorden ska torka ut helt och hållet. Härdiga sorter är exempelvis ’Bornholm’, ’Dessert King’ och ’Brown Turkey’.

Så sköter du om ditt fikonträd

Fikon är bäst att beskära på våren, då frukterna bildas på de skott som växer fram under sommaren. Skär först och främst bort grenar som tidigare inte satt så mycket frukt. Under sommaren kan man beskära fikonträdet så att det passar på platsen och ser dekorativt ut.

Annons

Publicerad i Rum Ute nr 1-2019

Annons