Smarta DIY och kul recept med nässlor - By RUM
Annons
Trädgård

Smarta DIY och kul recept med nässlor

Servera nässelchips till gästerna eller gödsla grönsaksodlingarna med nässelvatten – nässlornas användningsområden är många! Petra Aschberg tipsar om diy:s och recept med de brännheta små bladen.

Annons

Recept – Nässelglass

Det finns många recept på glass gjord på nässelpulver. Men om man ska vara ärlig så smakar inte glassen så annorlunda som man kan tro. Det är mer en kul grej och det nyttiga gröna pulvret gör att anrättningen ser snygg ut.

Gör som jag:
Mixa 2 frysta bananer med 2 dl frysta blåbär (eller andra bär). Smaka av med kokossocker. Skopa upp glassen i skålar och strössla ett par msk nässelpulver över.

Nässelglass med nässelpulver
Torka nässelblad till nässelpulver

DIY – torka egna nässlor

Nässlor kan torkas hängande i knippen på en torr och luftig plats eller så kan bladen repas av och spridas ut på ett tyg och torkas i rumstemperatur. De kan också torkas i ugn på cirka 40 grader, med luckan på glänt. Rör runt bland bladen då och då under torktiden tills de känns frasiga. Smula ner till ett nässelpulver i en burk med lock och förvara mörkt.

Annons

DIY – nässelvatten till gödning

Gödsla sommarens grönsaksodlingar med nässelvatten, det är både snabbverkande och stärkande.

Gör så här:

 1. Lägg nässlor i en stor hink/tunna med vatten och låt ligga i 3–4 dagar. Använd gärna lock eftersom blandningen luktar ruttet.
 2. Sila bort nässlorna och blanda en del nässellösning med tio delar vatten. Det ska se ut som svagt te. Vattna ut med vattenkanna.
 3. Späd ytterligare med vatten så kan blandningen också sprutas mot bladlöss.
Gör nässelvatten att gödsla grönsaksodlingen med
Peppriga nässelchips att bjuda gästerna på

Recept – nässelchips

Testa att bjuda på peppriga nässelchips nästa gång du har gäster! Jag lovar att det blir en så kallad conversation piece.

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Rensa och skölj några nävar späda nässelblad och låt dem torka till på ett hushållspapper.
 3. Lägg ut dem i ett lager på en plåt med bakplåtspapper.
 4. Stänk över lite olja, pressad citron, salt och cayennepeppar.
 5. Torka mitt i ugnen i 5–15 minuter, de är klara när de känns krispiga.

Mer gott på nässlor:

 • Gör pesto på färska, förvällda nässlor, det är ljuvligt till gravad lax.
 • Gör matiga pannkakor med hackade, förvällda nässlor i smeten.
 • Gör en krämig röra på färskost, crème fraiche, hackade förvällda nässlor och rödlök. Servera till kyckling eller rökt fisk.
Nässla

Supertipset mot nässelbränna

Om du har bränt dig på en nässla – klia inte! Gå istället och hämta din klädroller och rolla försiktigt över det brända området. Tejpen drar med sig de små giftiga ”nässelflisorna” som fastnat på huden.

Boktips: Vill du också lära dig mer om nässlor? Skaffa boken Brännässla: En älskad kulturväxt utgiven av Sällskapet Nellorna, som brinner för att dela med sig av kunskap kring nässlans förträfflighet. Boken finns att köpa på robild.se

Boken Brännässla – en älskad kulturväxt

Publicerad i Rum Ute nr 1-2019

Annons