Smarta tips och goda recept på tomatsås och sellerisalt - By RUM
Annons
Trädgård

Smarta tips och goda recept på tomatsås och sellerisalt

Petra Aschberg delar med sig av tips, diy och recept du kan göra av trädgårdens goda ting.

Annons

Tips

Smarta vildingar
Jag har turen att ha två vildäppelträd i min fårhage med små och sura äpplen. Fåren älskar dem, men det räcker till mig också. Vildäpplen ärnämligen supergoda att koka gelé av och suveräna som pektingivare när man gör sylt av andra bär som inte innehåller så mycket pektin.

Frys luktärterna
De senaste åren har jag köpt på mig en rad olika sorters rara luktärter som jag gärna vill spara frön från varje år. Det gör jag genom att låta baljorna sitta kvar på rankorna ända tills de torkar och börjar spricka upp och fröna blivit svarta. Då samlar jag ihop dem och stoppar i papperskuvert som jag lägger i en burk i frysen. Där håller de hur länge som helst.

Vildäpplen
Bukett från egen trädgård

DIY – florista

Blommor till de vackraste buketterna hittar man i dikesrenen eller köksträdgården. Jag plockar blommor varje dag och älskar att blanda in grönsaker och ätliga blad. Alla blir glada av att få en skördebukett.

Annons

RECEPT

Eget sellerisalt
När selleristjälkarna börjar bli beska och träiga fram på hösten går bladen fortfarande att använda till att göra sellerisalt. Bladen torkas på en plåt i ugnen på 125 grader i cirka 10 minuter tills de blivit grågröna och torra men inte brända. Mortla dem sedan med grovt salt till önskad smakstyrka. Passar till allt!

Hemgjord tomatsås
På hösten när jag har massor av tomater att ta hand om brukar jag göra tomatsås i ugnen, sedan fryser jag in den i portionsformar som vi kan ta fram av hela vintern. 

Gör så här: 
< Lägg hackade tomater i en långpanna med bakplåtspapper tillsammans med basilika eller andra örter, hackad lök, vitlök och selleri. 
< Ringla över lite olivolja, balsamvinäger och salt och låt stå i ugnen i cirka en timme eller tills tomaterna fått lite färg. 
< Använd bakplåtspapperet för att hälla ner innehållet i en mixerskål, kör runt. Klart!

Hemgjord tomatsås
Hemgjord sellerisalt

Gör te av trädgården
Lycka är att gå ut i trädgården och plocka ihop det som behövs för att brygga sig en kopp te: Blad från svarta vinbär, hallon och älggräs är både gott och nyttigt och kan plockas hela hösten.

Blad du kan göra te av
Ägg från frigående höns

GODASTE ÄGGEN

Visste du att ägg från egna frigående höns är oslagbart goda och har en gula som är nästan orange? Det beror på att hönsen betar gräs och örter när de själva får leta efter sin mat. I äggindustrin tillsätter man paprikapulver i hönsfodret för att gulan ska se gulare ut.

Publicerad i Rum Ute nr 4-2019

Annons