Trädgårdstoppen - frönyheter, boktips och tulpanbonanza - By RUM
Annons
Trädgård

Trädgårdstoppen – frönyheter, boktips och tulpanbonanza

Vi djupdyker i vårfloden av spännande nyheter och längtar efter att ses på mässor och utställningar. Tips på nya fröer, nyutkomna böcker och en finfin tulpantallrik finner du här!

Annons

3 x frönytt

1. Jora Dahl
När tyska Jora Dahl flyttade till hus med trädgård hade hon som mål att skapa en vildäng efter förebild från de engelska trädgårdsmagasinen. Men i trädgårdsbutiken fanns det bara blomfröer i grälla nyanser långt från de mjuka pastellerna i hennes dagdrömmar. Besvikelsen blev startskottet för företaget där förpackningarna bär Joras design och är lika vackra och spännande som innehållet.
Läs mer på: joradahl.de

2. Camilla Plum
Camilla Plum har nordens största utbud av skandinaviska kulturarvssorter, utöver en mängd saiviframkallande fröer från hela globen. Vad sägs om den indiska ärtan Golden sweet, med förflutet hos en magisk munk eller den vilda mexikanska tomaten Zapotec? Man kan också sukta efter salladen Marvel of 4 seasons från tidigt 1800-tal, en egyptisk rödbeta från 1700-talet och mycket mer!
Läs mer på: fuglebjerggaard.dk

Annons

3. Florea
Det är inte varje dag det händer, men nu finns det en alldeles färsk aktör på den svenska frömarknaden: Florea, som säger sig vara noggrann i urvalet av odlare. Sortimentet ska spegla hållbart odlande och främja biologisk mångfald. Här hittar du både nya sorter och traditionella kulturarvsväxter.
Läs mer på: flo-rea.com

Visste du att …
Sextioplussare föredrar blommande växter, dock inte
St Paulia, medan 18–29-åringar vill gulla med lite större träd. Poppistoppen för växtligan inomhus är följande: På första plats hittar vi Alokasia, sedan Kaladium, Kalatea, Fönsterfikus och sist men inte minst ett gracilt Palettblad.

extra allt
Dinera på handmålade tulpaner. Tallrik av Rezi d’Orléans et Bragance, cirka 1680 kr. verreetporcelaine.net

Annons
Annons

triss i mästerskap

En faktaspäckad bibel är Mästarnas köksträdgårdar, nummer två i ordningen i serien om mästare, som ges ut på Bokförlaget Arena. Denna gång är det meriterade odlare som ger handfasta råd och beprövad klokskap. Bella Linde och fotografen Lena Granefeldt är duon som skapat magi med sina porträtt av tio egensinniga mästare och deras grönsaksdrömmar.

Samma förlag ger även ut författaren Gunnel Carlsons berättelse om sin far, trädgårdsmästaren och plantskolisten Arthur Persson i Blekinge. Min pappa var en trädgårdens mästare utspelar sig under en tid när det fanns en trädgårdsmästare i varje by. Det var då den svenska villaträdgården föddes och det odlades som aldrig förr i de svenska handelsträdgårdarna och plantskolorna. Text och bild är en innerlig partsinlaga till förmån för en bortglömd svensk mästaretradition.

Vi går på expedition i rabatten med blomstermästaren Hanna Wendelbo som visar hur man skapar en trädgård fylld med riddarsporrar, luktärtor, dahlior, zinnia, lejongap och mycket mer. Boken Odla blommor passar allra bäst den här tiden på året när längtan efter att segla vilse i ett blomsterhav är som störst. Bonnier fakta.

Annons

Annons

Vi ses väl?
Äntligen får vi träffas bland växter och på utställningar igen. Nordiska Trädgårdar i Stockholm pågår 31 mars –
3 april. Rum Ute är där med egen monter. Hoppas vi ses!

Tulpanbonanza utlovas på Erikshus i Norrvikens trädgårdar. Utställningen Tulpanmani av producenten Eva Canebro äger rum 14 april – 29 maj.

Malmö stad hemlighåller temat ända fram till mitten av april, men gissningsleken kan börja då Märika Bark, ansvarig för blomsterprogrammet, hintar om att det årliga temat är fågel, fisk eller mittemellan. De tre paradrabatterna i Pildammsparken kommer att bli fantastiska även i år. Förra årets tema var Love. Vad kan bräcka det?

Slottsträdgården i Malmö har allt för den hungriga och vetgiriga delen av Sveriges befolkning. Först ut öppnar Sinnenas trädgård som projekterats under hösten 2021. Platsen kommer vara fylld med taktila växter, markmaterial samt rum för umgänge. Den 3–5 juni hålls Malmö Garden Show.

Publicerad i Rum Ute 2-2022

Annons